Ρωσία: Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια για κατασκοπεία ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο ίδιος, ο εγοδότης του και αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατήγγειλαν τη δίκη ως στημένη.
Open Image Modal
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Evan Gershkovich στέκεται σε ένα γυάλινο κλουβί σε μια δικαστική αίθουσα στο Γιεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
via Associated Press

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία, κατηγορίες που ο ίδιος και οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει ως προσχηματικές.

Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης μετά από μια μυστική και γρήγορη δίκη στο άκρως πολιτικοποιημένο νομικό σύστημα της χώρας.

Ο Γκέρσκοβιτς, ο εργοδότης του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκαν σθεναρά τις κατηγορίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι και η Wall Street Journal κατήγγειλαν τη δίκη ως στημένη.

 

 

Ο Γκέρσκοβιτς , 32 ετών, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι για ρεπορτάζ στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Εκτοτε βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα.

Ήταν ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της κατασκοπείας μετά τον Νίκολας Ντανίλοφ το 1986, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Η σύλληψη του Γκέρσκοβιτς σόκαρε τους ξένους δημοσιογράφους στη Ρωσία, παρόλο που η χώρα έχει θεσπίσει όλο και πιο κατασταλτικούς νόμους για την ελευθερία του λόγου μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας συχνά θέλουν μήνες για να διεκπεραιωθούν και η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ενίσχυσε τις εικασίες ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει τον Γκέρσκοβιτς και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία.