Η συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επρόκειτο να λήξει το Σάββατο, ανανεώθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ένας υπουργός της Ουκρανίας είπε ότι η παράταση θα ισχύει για 120 ημέρες.
Η Ρωσία ενημέρωσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ότι η συμφωνία έλαβε παράταση για 60 ημέρες, σύμφωνα με το RBC το οποίο επικαλείται την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ουκρανία ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τη συμφωνία αυτή που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.
″Η συμφωνία για τον διάδρομο για τα σιτηρά επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε μια παράταση της συμφωνίας”, είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Τσανάκαλε της δυτικής Τουρκίας χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια της συμφωνηθείσας παράτασης.
Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών και αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπρακόφ είπε ότι η συμφωνία παρατάθηκε για 120 ημέρες. Η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη πίεζαν για παράταση 120 ημερών, ενώ η Ρωσία ήθελε να ανανεώσει για 60 ημέρες.
″Η συμφωνία (Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας) παρατείνεται για 120 ημέρες. Ευγνώμονες στον (γγ του ΟΗΕ Αντόνιο) Γκουτέρες, τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ & όλους τους εταίρους μας για την τήρηση των συμφωνιών”, πρόσθεσε.
Αυτή είναι η δεύτερη ανανέωση χωριστών συμφωνιών που υπέγραψαν η Ουκρανία και η Ρωσία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία για να επιτραπεί η έξοδος τροφίμων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της πριν από ένα χρόνο. Τα εμπόλεμα έθνη είναι και οι δύο κύριοι παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιέλαιου και άλλων προϊόντων διατροφής από τα οποία εξαρτώνται οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Η συμφωνία για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή. Τον Νοέμβριο ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες με στόχο να καταπολεμηθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Η Ρωσία έχει παραπονεθεί ότι οι αποστολές των λιπασμάτων της - επίσης κρίσιμες για την παγκόσμια τροφική αλυσίδα - δεν φτάνουν στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που αποτελεί εδώ και καιρό θέμα στο πλαίσιο της συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο και ανανεώθηκε για άλλους τέσσερις μήνες τον Νοέμβριο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές των τροφίμων να εκτιναχθούν σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι και συνέβαλε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που συνδέεται επίσης με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και κλιματικούς παράγοντες όπως η ξηρασία. Αυτή η διαταραχή στις αποστολές σιτηρών που είναι απαραίτητα σε μέρη όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Νιγηρία επιδείνωσε τις οικονομικές προκλήσεις και οδήγησε εκατομμύρια περισσότερα άτομα στη φτώχεια ή στην επισιτιστική ανασφάλεια. Οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από τα χρήματά τους σε βασικά είδη όπως το φαγητό.
Οι τιμές των τροφίμων μειώνονται συνεχώς του τελευταίους 11 μήνες, αλλά τα τρόφιμα ήταν ήδη ακριβά πριν από τον πόλεμο λόγω της ξηρασίας από την Αμερική έως τη Μέση Ανατολή - οι πιο καταστροφικές στο Κέρας της Αφρικής, με χιλιάδες θανάτους στη Σομαλία. Τα φτωχότερα έθνη που εξαρτώνται από εισαγόμενα τρόφιμα με τιμές σε δολάρια ξοδεύουν περισσότερα καθώς τα νομίσματά τους εξασθενούν.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, η κρίση έχει αφήσει περίπου 345 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Η πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας ανακούφισε το πρόβλημα επιτρέποντας 24 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών να φύγουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, με το 55% των αποστολών να κατευθύνονται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ανέφερε ο ΟΗΕ.
Οι συμφωνίες αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα από τότε που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία: η Ρωσία αποχώρησε για λίγο τον Νοέμβριο προτού επανενταχθεί και επεκτείνει τη συμφωνία. Τους τελευταίους μήνες, οι επιθεωρήσεις που αποσκοπούσαν να διασφαλίσουν ότι τα πλοία μεταφέρουν μόνο σιτηρά και όχι όπλα έχουν επιβραδυνθεί.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις με πλοία να περιμένουν στα ύδατα της Τουρκίας αλλά και μια πρόσφατη πτώση της ποσότητας σιτηρών που εξέρχονται από την Ουκρανία.
Ουκρανοί και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για την επιβράδυνση, κάτι που η χώρα αρνείται.
Μολονότι τα ρωσικά λιπάσματα έχουν ”κολλήσει”, η Ρωσία εξάγει τεράστιες ποσότητες σιταριού μετά από μια συγκομιδή ρεκόρ. Τα στοιχεία από τον πάροχο οικονομικών δεδομένων Refinitiv δείχνουν ότι οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού υπερδιπλασιάστηκαν σε 3,8 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, πριν από την εισβολή.