Ρωσία: Οι μοναχικές, άγνωστες ζωές των δύο «κακομαθημένων» γιών του Πούτιν

Ο Πούτιν ποτέ δεν παραδέχθηκε δημόσια ότι έχει γιούς- Τα ονόματα των δύο παιδιών που ζουν ως «διάδοχοι του στέμματος» δίνονται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου 2004, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αριστερά, μιλάει με τη γυμνάστρια Alina Kabaeva σε συμπόσιο του Κρεμλίνου στη Μόσχα, Ρωσία. Η Αλίνα Καμπάγεβα, η χρυσή ολυμπιονίκης γυμνάστρια της οποίας η σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων εικασιών, παραιτείται από τη θέση της στο εθνικό κοινοβούλιο. Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Kabayeva τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014, ζήτησε να παραιτηθεί προκειμένου να αναλάβει άλλο απροσδιόριστο έργο. (AP Photo/ITAR-TASS, Προεδρική Υπηρεσία Τύπου, αρχείο)
via Associated Press

Τον περασμένο Ιούνιο, η ρωσική υπηρεσία του RFE/RL ανέφερε ότι δορυφορικές εικόνες έδειχναν ότι η κατοικία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Βαλντάι είχε ενισχυθεί με αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας, προφανώς για να προστατευθεί το πολυτελές συγκρότημα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η παραλίμνια έπαυλη, περίπου στα μισά της διαδρομής μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας και σε απόσταση 20 λεπτών με ελικόπτερο από το Κρεμλίνο, είναι η κύρια κατοικία των δύο νεαρών γιων του Πούτιν, σύμφωνα με έκθεση του Dossier Center, ενός ερευνητικού ειδησεογραφικού πρακτορείου που χρηματοδοτείται από τον εξόριστο πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και σφοδρό επικριτή του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν έχει αποκτήσει δύο γιους με την ολυμπιονίκη πρώην γυμνάστρια και βουλευτή της Κρατικής Δούμας, Aλίνα Καμπάεβα, αλλά η έκθεση του Dossier Center, η οποία βασίζεται κυρίως σε συνεντεύξεις με μια πηγή που ζούσε και εργαζόταν στην κατοικία και που συναναστρεφόταν τακτικά με τα δύο αγόρια, δίνει αρκετές περισσότερες πληροφορίες.

 

Ο Πούτιν, 71 ετών, και το Κρεμλίνο τηρούν σιγή ιχθύος για την οικογένεια του Ρώσου προέδρου καθ′ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του στην εξουσία. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου το 2015, ο Πούτιν δήλωσε: «Ποτέ δεν συζητώ την οικογένειά μου με κανέναν. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη μοίρα του. Ζουν τη δική τους ζωή και το κάνουν με αξιοπρέπεια».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ωστόσο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή Tιβά, ο Πούτιν έκανε ένα ασυνήθιστο σχόλιο, ενώ επισκεπτόταν ένα τοπικό σχολείο.

«Μερικά από τα μέλη της οικογένειάς μου, τα μικρά, μιλούν επίσης κινέζικα - τα μιλούν άπταιστα», δήλωσε ο πρόεδρος. Δεν ήταν σαφές αν αναφερόταν στα τρία εγγόνια που φέρεται να έχει από τις δύο κόρες του γάμου του με τη Λιουντμίλα Πούτινα, ο οποίος έληξε με διαζύγιο το 2014, ή στους αναφερόμενους γιους του με την Καμπάγεβα, 41 ετών, οι οποίοι γεννήθηκαν το 2015 και το 2019.

Ακόμη και πριν από το διαζύγιο του Πούτιν με τη Λουντμίλα το 2014, ο πρόεδρος είχε συνδεθεί ερωτικά με την Καμπάεβα από το 2008.

Το 2020, το ρωσικό δημοσίευμα The Insider ανέφερε ότι η επικεφαλής γυναικολόγος - μαιευτήρας του υπουργείου Υγείας, Leila Adamyan, και η κόρη της είχαν καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτες ελίτ ακινήτων στη Μόσχα αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (11 εκατομμυρίων δολαρίων). Η αγορά έγινε λίγους μήνες αφότου η Kαμπάεβα φέρεται να γέννησε στο Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Περιγεννητικής της Μόσχας Kulakov, όπου εργαζόταν η Adamyan. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Sergei Kanev ανέφερε τότε ότι το νοσοκομείο είχε ερευνηθεί εξονυχιστικά και είχε ασφαλιστεί από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO), η οποία είναι το ρωσικό ανάλογο της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Η Alina Kabayeva, πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και τώρα μέλος της Δούμας με το φιλοκρεμλινικό κόμμα "Ενωμένη Ρωσία", παρακολουθεί την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της νεοεκλεγείσας Κρατικής Δούμας, της κάτω αίθουσας του κοινοβουλίου, Μόσχα, Ρωσία, 13 Ιανουαρίου 2012. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022, ότι η κυβέρνηση πάγωσε τη βίζα της Καμπάεβα και επέβαλε άλλους περιορισμούς στην ιδιοκτησία της. Το υπουργείο ανέφερε ότι είναι επίσης επικεφαλής μιας ρωσικής εθνικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης που προωθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. (AP Photo/Mikhail Metzel, File)
via Associated Press

Στις 23 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό της Καμπάεβα, ο Πούτιν απένειμε προσωπικά στην Adamyan το παράσημο «Για την υπηρεσία στην πατρίδα», Β΄ τάξης, σε μια πολυτελή τελετή στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dossier, ο πρώτος γιος του Πούτιν με την Καμπάεβα, ο Ιβάν, γεννήθηκε το 2015, ενώ ο μικρότερος γιος του, ο Βλαντίμιρ, γεννήθηκε το 2019. Το Dossier Center δήλωσε ότι είχε λάβει φωτογραφίες των αγοριών, αλλά αποφάσισε να μην τις δημοσιοποιήσει για να προστατεύσει τους δύο ανηλίκους.

 «Ζήτω! Επιτέλους, ένας γιος!»

«Δεν περνούν πολύ χρόνο με τους γονείς τους», δήλωσε ο Ilya Rozhdestvensky, επικεφαλής της έρευνας στην έκθεση του Dossier, στη ρωσική υπηρεσία του RFE/RL. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου 30 με 60 λεπτά την ημέρα.... Σε κάποιο βαθμό, οι νταντάδες αντικαθιστούν τους γονείς τους, τρώνε πρωινό μαζί τους, τους διδάσκουν τους και κάνουν γυμναστική μαζί τους».

Παρ′ όλα αυτά, πρόσθεσε ο Rozhdestvensky, ο Ιβάν, ειδικότερα, έχει μεγάλη αδυναμία στον Πούτιν.

«Του αρέσει πολύ να παίζουν μαζί, ιδίως χόκεϊ», εξήγησε. «Οι δύο γιοι παίζουν χόκεϊ στην ίδια ομάδα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον πρακτόρων της FSO. Ο Ιβάν έχει πει επανειλημμένα στους υπηρέτες μια ιστορία που, προφανώς, του είπαν οι γονείς του για το πώς όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του ήταν τόσο χαρούμενος που φώναξε: «Ζήτω! Επιτέλους, ένας γιος!»

Ο Rozhdestvensky πρόσθεσε ότι και τα δύο αγόρια σπουδάζουν αγγλικά και γερμανικά.

«Είναι πιθανό να προετοιμάζονται για αθλητική καριέρα», πρόσθεσε. «Έχουν επαγγελματίες προπονητές, ο ένας στη γυμναστική και ο άλλος στην κολύμβηση. Έχουν καθηγητή σκακιού. Ο μεγαλύτερος γιος σπουδάζει επίσης ακαδημαϊκά μαθήματα».

«Σπάνια βλέπουν παιδιά της ηλικίας τους», πρόσθεσε. «Μόνο σε γιορτές όπως η Πρωτοχρονιά, όταν η οικογένεια καλεί φίλους. Οι φίλοι, αφού έχουν αναγκαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες σε καραντίνα, φτάνουν στο Βαλντάι και φέρνουν τα παιδιά τους μαζί».

Οι «διάδοχοι του στέμματος»

Η εσωτερική πηγή του Dossier Center επισήμανε μια αγγελία που εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος στην ιστοσελίδα του ελίτ γραφείου ευρέσεως εργασίας English Nanny, μιας εταιρείας που προσλαμβάνει οικιακή βοήθεια για πλούσιους ανθρώπους από τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κίνα και αλλού. Η αγγελία αναζητούσε μια «καθηγήτρια αγγλικών που να ζει μόνιμα για δύο παιδιά ηλικίας 4 και 8 ετών στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης».

«Η οικογένεια ζει απομονωμένη», έγραφε η αγγελία, η οποία προσέφερε μηνιαίο μισθό 7.700 ευρώ (8.500 δολάρια). Προστίθεται ότι η δάσκαλα θα «εργάζεται σε απομόνωση» και «δεν θα εγκαταλείπει την επικράτεια του εργοδότη».

Σύμφωνα με την έκθεση του Dossier, οι εργαζόμενοι στο σπίτι είναι απρόθυμοι να πειθαρχήσουν τα παιδιά ή να επιβάλουν περιορισμούς και τα αγόρια μεγαλώνουν με μια βαθιά αίσθηση ότι τους ανήκουν τα πάντα σε μια ατμόσφαιρα χλιδής ιδιωτικών τζετ και γιοτ. Πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, περνούσαν τακτικά αρκετό χρόνο με την Καμπάεβα πάνω στο γιοτ του Ρώσου προέδρου Graceful, 82 μέτρων, αξίας 119 εκατομμυρίων, ανέφερε το Dossier.

«Αν από τη γέννησή τους όλοι τρέχουν γύρω τους και εκπληρώνουν κάθε καπρίτσιο τους και συμπεριφέρονται σαν να είναι οι διάδοχιοι του στέμματος... τότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θεωρούν τα πάντα γύρω τους δεδομένα», τόνισε ο Rozhdestvensky.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Konstantin Eggert, ο οποίος εργάζεται για την Deutsche Welle, δήλωσε ότι οι γιοι του Πούτιν «ζουν ακριβώς όπως ζούσαν τα παιδιά της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ρωσίας, εκτός από έναν πιο κλειστό πνευματικό και φυσικό χώρο».

«Είναι προφανές ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ως μια νέα ελίτ, μια νέα αριστοκρατία», δήλωσε ο Eggert. «Κυβερνούν τη Ρωσία ακριβώς όπως την κυβερνούσαν την εποχή της δουλοπαροικίας....»

«Η ζωή αυτών των μικρών κακομαθημένων παιδιών σε σύγκριση με τον μαζικό βομβαρδισμό των... ουκρανικών πόλεων αποτελείμια τερατώδης αντίθεση της εποχής μας», πρόσθεσε. «Φυσικά, είναι ένα σημάδι της ηθικής παρακμής της ρωσικής ελίτ και της αδιαφορίας της ρωσικής κοινωνίας. Λέει πολλά για την ηθική κρίση της Ρωσίας. Η μοίρα αυτών των δύο αγοριών είναι απλώς μέρος του τεράστιου τοπίου αυτής της κρίσης, η οποία αναπτύσσεται εδώ και χρόνια».