Οι ρωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου διακεκριμένος ιστορικός της ναπολεόντειας περιόδου φαίνεται να ρίχνει σε ποτάμι δέμα που θεωρείται ότι περιείχε κομμένα μέλη της φοιτήτριας ερωμένης του, καθώς και βίντεο από το «περίεργο» διαμέρισμά του.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, ο 63χρονος Όλεγκ Σοκόλοφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης που έχει λάβει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, ομολόγησε τον φόνο της φοιτήτριας ερωμένης του το Σαββατοκύριακο, αφού η αστυνομία τον έπιασε με πακέτο που περιείχε μέλη και ένα όπλο. Ο ιστορικός σύρθηκε έξω από τα παγωμένα νερά του ποταμού Μόικα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης.
Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δείχνει τη στιγμή που ένας άνδρας- οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι ο Σοκόλοφ- ρίχνει πλαστικές σακούλες πάνω από τα κάγκελα κατά μήκος της όχθης. Αργότερα είτε έπεσε είτε πήδηξε στο νερό.
Όλα αυτά έλαβαν χώρα όχι πολύ μακριά από το διαμέρισμά του, που ήταν γεμάτο με όπλα, σημαίες, πίνακες, γλυπτά, παράσημα και μια ολόκληρη πανοπλία ιππότη, όπως φάνηκε σε άλλο βίντεο που δόθηκε η δημοσιότητα.
Στο βίντεο φαίνεται και μια πριονισμένη καραμπίνα, την οποία θεωρείται ότι χρησιμοποίησε ο Σοκόλοφ για να σκοτώσει την ερωμένη του- την 24χρονη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αναστασία Γεστσένκο. Το όπλο είχε φτιαχτεί από ένα σοβιετικό τυφέκιο και είχε διακοσμηθεί έτσι ώστε να μοιάζει με όπλο του 19ου αιώνα.
Ο Σοκόλοφ και η Γεστσένκο είχαν έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία της Γαλλίας και του πολέμου της με τη Ρωσία κατά τη ναπολεόντεια περίοδο, και συνεργάστηκαν σε διάφορα προγράμματα. Μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών η σχέση τους είχε ως αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψει η γυναίκα του και να πάει να μείνει μαζί του η νεαρή ερωμένη του, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ- που ανέφεραν επίσης ότι είχαν θεαθεί μαζί δημοσίως, να χορεύουν σε ιστορικές χοροεσπερίδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το RT, την προηγούμενη Πέμπτη είχαν έναν έντονο καυγά και θεωρείται ότι ο Σοκόλοφ σκότωσε τη Γεστσένκο. Ο καθηγητής επέμεινε στο δικαστήριο πως αυτή του επιτέθηκε πρώτη, επειδή θύμωσε όταν της είπε πως θα περνούσε το σαββατοκύριακο με τα παιδιά του από τον προηγούμενο γάμο τους. Μετά διαμέλισε το πτώμα και άρχισε να πετάει τα κομμάτια στο ποτάμι, ενώ έπινε. Δεν έχουν βρεθεί ακόμα όλα τα μέλη της 24χρονης.
Κατά την ανάκρισή του είπε πως μετά την πράξη του ήθελε να αυτοκτονήσει δημοσίως, φορώντας στολή της ναπολεόντειας περιόδου με χρυσές επωμίδες. Η στολή αυτή βρέθηκε στο διαμέρισμά του, μαζί με άλλα αντικείμενα της περιόδου.
Το ενδιαφέρον του για τη ναπολεόντεια περίοδο ήταν ευρύτερα γνωστό- ο ίδιος συμμετείχε σε αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων και έδινε ομιλίες, ενώ είχε πολλές φορές καυγαδίσει με επιστημονικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, ήταν ένας ιδιαίτερα διακεκριμένος καθηγητής σε ένα από τα σημαντικότερα ρωσικά πανεπιστήμια, ενώ οι μελέτες του πάνω στη ναπολεόντεια περίοδο είχαν ως αποτέλεσμα να τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλία.