Ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας

Στο πλαίσιο της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται προς τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, στο πλαίσιο της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή.

Όπως αναφέρει το BBC, μονάδες εθεάθησαν να περνούν τον Ευφράτη, κατευθυνόμενες προς την πόλη Κομπάνι. Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ρωσικές και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές από ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων. Τουρκικά στρατεύματα θα συνεχίσουν τις περιπολίες στην περιοχή που κατέλαβαν κατά την πρόσφατη επιχείρηση κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG- τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα εγκαταστήσουν 15 συνοριακά φυλάκια στα σύνορα με την Τουρκία. Νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, πως ρωσικές μονάδες είχαν περάσει τον Ευφράτη, προχωρώντας προς τα σύνορα. Σύμφωνα με το υπουργείο, ένα κονβόι στρατονόμων έχει ήδη καταφθάσει στο Κομπάνι.

Ρωσικές και συριακές δυνάμεις ήταν να προωθηθούν στην περιοχή προκειμένου να επιβλέψουν την απόσυρση των Κούρδων σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ευφράτη, ανατολικά της πόλης Μανμπίτζ, μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ στα ανατολικά. Ωστόσο η έκταση αυτή δεν περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, που ελέγχονται από την Τουρκία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι Τούρκοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο εκεί. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν πως όλοι οι Κούρδοι μαχητές έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Επίσης, η προαναφερθείσα ζώνη δεν περιλαμβάνει την πόλη Καμισλί: Η συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας αντιμετωπίζει την (κυρίως κουρδική) πόλη ως εξαίρεση, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι.

Στους Κούρδους μαχητές δόθηκε περιθώριο ως τις 29 Οκτωβρίου να αποσυρθούν σε απόσταση 30 χλμ από τα σύνορα. Από τις 29 Οκτωβρίου και μετά, τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα θα αρχίσουν κοινές περιπολίες σε περιοχές που χαρακτηρίστηκαν «δυτικά και ανατολικά» της περιοχής της τουρκικής επιχείρησης.

Επίσης, στη ρωσοτουρκική ανακοίνωση αναφερόταν πως οι κουρδικές δυνάμεις «θα απομακρυνθούν» από τη Μανμπίτζ και την πόλη Ταλ Ριφάτ, 50 χλμ στα δυτικά της Μανμπίτζ. Και οι δύο πόλεις είναι εκτός της περιοχής της τουρκικής επιχείρησης.

Οι πολιτοφυλακές και οι πολιτικοί ηγέτες των Κούρδων δεν έχουν προβεί σε σχόλια. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως αν οι Κούρδοι δεν αποσυρθούν, οι Σύριοι και οι Ρώσοι θα αποχωρήσουν και θα τους αφήσουν να αντιμετωπίσουν «το βάρος του τουρκικού στρατού». Επίσης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή του» προς τη συμφωνία.

Το ιρανικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως η συμφωνία ήταν ένα θετικό βήμα, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η συμφωνία, καλώντας σε μια «αληθινή πολιτική λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, στη Συρία».

Η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, είπε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το γερμανικό σχέδιο για μια διεθνώς ελεγχόμενη ασφαλή ζώνη στην περιοχή, αν και πρόσθεσε πως η απευθείας αμερικανική εμπλοκή είναι μάλλον απίθανη.

Στη Γενεύη ένας Σύριος Κούρδος αυτοπυρπολήθηκε έξω από τα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)