Πλούσιοι Ρώσοι επενδύουν τα χρήματά τους σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζητώντας ένα οικονομικό καταφύγιο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν, σύμφωνα με πολλές εταιρείες ακινήτων.
«Πουλάμε επτά έως οκτώ διαμερίσματα σε Ρώσους κάθε μέρα», δήλωσε ο Γκιουλ Γκιουλ, συνιδρυτής της εταιρείας ακινήτων “Golden Sign” στην Κωνσταντινούπολη. «Αγοράζουν με μετρητά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τουρκία ή φέρνουν χρυσό».
Στο Ντουμπάι, ο Τιάγκο Κάλντας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων “Modern Living”, έχει προσλάβει τρεις ρωσόφωνους πράκτορες για να καλύψει το ρωσικό ενδιαφέρον, το οποίο, όπως λέει, έχει δεκαπλασιαστεί.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και τη στόχευση ατόμων όπως οι ολιγάρχες που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αν και η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέκριναν τη ρωσική επίθεση, η Άγκυρα αντιτίθεται στις εκτός ΟΗΕ κυρώσεις στη Ρωσία. Οι δύο χώρες έχουν σχετικά καλούς δεσμούς με τη Μόσχα και εξακολουθούν να εκτελούν απευθείας πτήσεις, προσφέροντας πιθανές διόδους προς τους Ρώσους και τα μετρητά τους.
«Είναι πλούσιοι Ρώσοι αλλά όχι ολιγάρχες», είπε ο Γκιούλ της Golden Sign, μία από τις δεκάδες εταιρείες ακινήτων που έδωσε συνέντευξη στο Reuters. «Βρίσκουν τρόπους να φέρουν τα χρήματά τους στην Τουρκία».
″Υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν τρία έως πέντε διαμερίσματα”, πρόσθεσε ο Γκιούλ.
Οι Ρώσοι είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία εδώ και χρόνια, πίσω από τους Ιρανούς και τους Ιρακινούς, ωστόσο Τούρκοι κτηματομεσίτες ανέφεραν ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση της ζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες.
Τον Φεβρουάριο, καθώς τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας προτού εισβάλουν, οι Ρώσοι αγόρασαν 509 σπίτια στην Τουρκία, σχεδόν τα διπλάσια από όσα απέκτησαν πέρυσι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της γειτονικής μας χώρας.
Αυτά τα δεδομένα ίσχυαν πριν επιβληθούν οι δυτικές κυρώσεις και οι κτηματομεσίτες δηλώνουν ότι περιμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης.
Ο Ιμπραήμ Μπαμπατσάν, η εταιρεία του οποίου στην Κωνσταντινούπολη κατασκευάζει και πουλά ακίνητα κυρίως για ξένους αγοραστές στην Τουρκία, είπε ότι στο παρελθόν πολλοί Ρώσοι ήθελαν να ζήσουν σε θέρετρα όπως στην περιοχή της Αττάλειας που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πλέον αγοράζουν διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη για να επενδύσουν τα χρήματά τους.
Ισχυρά κίνητρα διαμονής σε αγοραστές ακινήτων
Τόσο η Τουρκία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν θελκτικά κίνητρα διαμονής σε αγοραστές ακινήτων. Στην Τουρκία οι αλλοδαποί που πληρώνουν 250.000 δολάρια για ένα ακίνητο και το διατηρούν για τρία χρόνια, μπορούν να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο. Για ένα ελαφρώς μικρότερο ποσό, το Ντουμπάι, ένας σημαντικός επιχειρηματικός κόμβος στη Μέση Ανατολή, προσφέρει βίζα διαμονής τριών ετών.
Διαμερίσματα αξίας 750.000 ντιρχάμ (186.900 €) - το ελάχιστο όριο αγοράς για το δικαίωμα βίζας - έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά πιο ακριβά ακίνητα σε τεχνητά νησιά όπως το λαμπερό Palm Jumeirah του Ντουμπάι έχουν αγοραστεί έως και με 6 εκατομμύρια ντιρχάμ, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του real estate.
«Οι επενδυτές αναζητούν τόσο προστασία κεφαλαίου όσο και την ευκαιρία να λάβουν βίζα κατοικίας στα ΗΑΕ για προσωρινή μετεγκατάσταση», δήλωσε η Έλενα Μιλισένκοβα του κτηματομεσιτικού γραφείου Tranio, με έδρα τη Μόσχα και το Βερολίνο, η οποία εστιάζει σε Ρώσους πελάτες που αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό.
Η εταιρεία της έλαβε σχεδόν τρεις φορές περισσότερα αιτήματα για διαμερίσματα στο Ντουμπάι τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, είπε.
Ορισμένες εταιρείες λένε ότι η ζήτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Ακριβώς στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία στην περιοχή και ο αριθμός των ανθρώπων που επικοινώνησαν μαζί μας ήταν... τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερος από το συνηθισμένο», δήλωσε ο Κάλνατς του Dubai’s Modern Living.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος προσέλαβε τους ρωσόφωνους πράκτορες την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι οι πραγματικά πλούσιοι αγοραστές φαινόταν προετοιμασμένοι και είχαν μεταφέρει κεφάλαια έξω από τη Ρωσία ακόμη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος πριν από ένα μήνα.
Μετρητά από κρυπτονομίσματα
Για τους Ρώσους που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ντουμπάι, η διαδικασία είναι σχετικά απλή, είπε η Έλενα Τιμτσένκο της μεσιτικής εταιρείας “Royal Home Real Estate”, η οποία εδρεύει στο Εμιράτο.
Άλλοι έχουν στραφεί σε φίλους ή επαφές για βοήθεια, αλλά για κάποιους, η πρόκληση να συγκεντρώσουν τα χρήματα για μια αγορά ήταν μέχρι στιγμής υπερβολικά δύσκολη, πρόσθεσε.
«Η επιθυμία να αγοράσει κανείς στο Ντουμπάι είναι ένα πράγμα, η δυνατότητα να το κάνει κάποιος είναι κάτι εντελώς άλλο», είπε, αναφερόμενη στις δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων στο κράτος του Κόλπου.
Μερικοί νεοαφιχθέντες Ρώσοι στην Τουρκία έχουν δυσκολευτεί να κάνουν καταθέσεις και μεταφορές σε τράπεζες που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων. Επιπλέον εμπόδια αποκλεισμού από τις Visa και Mastercard προσθέτουν στον βαθμό δυσκολίας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν κατευθυντήριες γραμμές προς τις τράπεζες πέρυσι για να ενισχύσουν τις διαδικασίες για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές. Αυτό δεν εμπόδισε τη χώρα, όπως και την Τουρκία, να προστεθεί σε μια λίστα χωρών που παρακολουθούνται από την παγκόσμια υπηρεσία παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος, FATF.
Στην Κωνσταντινούπολη, εν τω μεταξύ, ο κατασκευαστής και πωλητής ακινήτων Μπαμπατσάν είπε ότι μέχρι στιγμής αυτοί οι Ρώσοι πελάτες με τους οποίους συναλλάσσονταν πλήρωναν μέσω τραπεζών χωρίς προβλήματα.
Ο Κάλντας και ο Αλεξ Τσιχάνογλου, ένας μεσίτης που επίσης εδρεύει στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, είπαν ότι ορισμένοι Ρώσοι χρησιμοποιούν μετρητά που μετατρέπονται από κρυπτονομίσματα, τώρα που οι κυρώσεις έχουν καταστήσει τις χρηματοοικονομικές μεταφορές πιο περίπλοκες.
«Θα έλεγα ότι οι περισσότερες από τις συναλλαγές που βλέπουμε γίνονται με κρυπτονομίσματα», πρόσθεσε ο Κάλνατς.