Ρώσοι στρατιώτες που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ οδήγησαν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους χωρίς προστασία κατά της ραδιενέργειας μέσω μιας εξαιρετικά τοξικής ζώνης που ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος», σηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργής σκόνης, σύμφωνα με εργαζόμενους του εργοστασίου.
Οι δύο πηγές είπαν ότι οι στρατιώτες δεν χρησιμοποίησαν εξοπλισμό κατά της ραδιενέργειας. Ο δεύτερος υπάλληλος του Τσερνόμπιλ είπε ότι αυτό ήταν «μια αποστολή αυτοκτονίας» για τους στρατιώτες επειδή η ραδιενεργή σκόνη που εισέπνευσαν είναι πιθανό να προκαλέσει εσωτερική ακτινοβολία στο σώμα τους.
Η κρατική επιθεώρηση για πυρηνικά της Ουκρανίας δήλωσε στις 25 Φεβρουαρίου ότι υπήρξε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ ως αποτέλεσμα των βαρέων στρατιωτικών οχημάτων που διαταράσσουν το έδαφος.
Οι δύο Ουκρανοί εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters βρίσκονταν σε υπηρεσία όταν ρωσικά τανκς μπήκαν στο Τσερνομπίλ στις 24 Φεβρουαρίου και πήραν τον έλεγχο της τοποθεσίας, στο εργοστάσιο που το προσωπικό εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για την ασφαλή αποθήκευση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και την επίβλεψη των υπολειμμάτων του αντιδραστήρα που περικλείονται από σκυρόδεμα, που ανατινάχτηκε το 1986.
Και οι δύο άνδρες είπαν ότι είδαν ρωσικά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα στο «Κόκκινο Δάσος», το οποίο είναι το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια τμήμα της ζώνης γύρω από το Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χλμ. βόρεια του Κιέβου.
Ο ρωσικός στρατός δήλωσε μετά την κατάληψη του εργοστασίου ότι η ακτινοβολία ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι ενέργειές τους απέτρεψαν πιθανές «πυρηνικές προκλήσεις» από Ουκρανούς εθνικιστές. Η Ρωσία είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της έθεσαν σε κίνδυνο πυρηνικές εγκαταστάσεις εντός της Ουκρανίας.
Εκτός ορίων
Η τοποθεσία πήρε το όνομά της όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986, μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.
Μια τεράστια περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ είναι εκτός ορίων πρόσβασης για όποιον δεν εργάζεται εκεί ή έχει ειδική άδεια, αλλά το «Κόκκινο Δάσος» θεωρείται τόσο πολύ μολυσμένο που ακόμη και οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν επιτρέπεται να πάνε εκεί.
Η ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή πέρασε από τη ζώνη του «Κόκκινου Δάσους», είπαν οι δύο υπάλληλοι. «Η πομπή σήκωσε μια μεγάλη μάζα σκόνης. Πολλοί αισθητήρες ραδιενέργειας έδειξαν υπέρβαση των φυσιολογικών επιπέδων», είπε ο ένας υπάλληλος.
Αύξηση ραδιενέργειας
Η κρατική υπηρεσία διαχείρισης της ζώνης αποκλεισμού της Ουκρανίας δήλωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι το τελευταίο αρχείο που είχε σε έναν αισθητήρα κοντά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, πριν χάσει τον έλεγχο του συστήματος παρακολούθησης, έδειξε ότι η δόση ακτινοβολίας ήταν επτά φορές υψηλότερη από την κανονική .
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε στις 25 Φεβρουαρίου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην τοποθεσία του Τσερνομπίλ έφτασαν τα 9,46 μικροσιβερτ ανά ώρα, αλλά παρέμεναν στη ζώνη αποκλεισμού και δεν αποτελούσαν απειλή για τον γενικό πληθυσμό.
Τα ασφαλή επίπεδα, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΔΟΑΕ που αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο του οργανισμού, είναι έως 1 millisievert ετησίως για τον γενικό πληθυσμό και 20 millisievert ετησίως για τους εργαζόμενους.
Στις 9 Μαρτίου, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λαμβάνει δεδομένα παρακολούθησης ραδιενέργειας από την τοποθεσία του Τσερνόμπιλ. Τις εβδομάδες που οι δύο υπάλληλοι του εργοστασίου μοιράζονταν το συγκρότημα με ρωσικά στρατεύματα, είπαν επίσης ότι δεν είδαν κανέναν από αυτούς να χρησιμοποιεί εξοπλισμό που να τους προστατεύει από την ακτινοβολία.
«Όταν τους ρώτησαν αν γνώριζαν για την καταστροφή του 1986, την έκρηξη του τέταρτου οικοπέδου (του εργοστασίου του Τσερνομπίλ), δεν είχαν ιδέα. Δεν είχαν ιδέα σε τι είδους εγκαταστάσεις βρίσκονταν», είπε ένας εκ των υπαλλήλων. «Μιλήσαμε με μόνιμους στρατιώτες. Το μόνο που ακούσαμε από αυτούς για το εργοστάσιο ήταν ”Είναι μια εξαιρετικά σημαντική υποδομή”, είπε ο υπάλληλος.