Ρόγια Χεσμάτι: Η γυναίκα που μαστιγώθηκε 74 φορές στο Ιράν επειδή αρνήθηκε να βάλει μαντίλα

Η ίδια γνωστοποίησε την ιστορία της μέσω των social media.
Open Image Modal
.
@Hengaw_English

Ποινή 74 χτυπημάτων με μαστίγιο επέβαλαν στην 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι, η οποία αρνήθηκε να βάλει μαντίλα (χιτζάμπ), οι αρχές του Ιράν.

Σύμφωνα με το Euronews, το μαστίγωμα έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη. Ο δικηγόρος της, Μαχιάρ Ταταέι, είπε σε τοπική εφημερίδα πως η πελάτισσά του είχε τεθεί υπό κράτηση στο σπίτι της τον Απρίλιο από την αποκαλούμενη «αστυνομία ηθικής», που είχε κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο και το laptop της και την έθεσε υπό κράτηση για 11 ημέρες. Αρχικά καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση, 112.500.000 ριάλ και 148 μαστιγώματα, μα κατόπιν επανεξέτασης η ποινή έγινε 12.500.000 ριάλ και 74 χτυπήματα.

 

 

Η Χεσμάτι ανέβασε την ιστορία της στο Instagram, προκαλώντας έντονα σχόλια online. Η ίδια είπε πως είχε βγάλει τη μαντίλα όταν έφτασε στο δικαστήριο για να δεχτεί την ποινή της, πετώντας μια άλλη που της έβαλαν γυναίκες αστυνομικοί. Περιγράφοντας τη δοκιμασία της, είπε ότι της έβαλαν χειροπέδες και την ανάγκασαν να βάλει μαντίλα, την έδεσαν σε ένα κρεβάτι σε δωμάτιο το οποίο θύμιζε μεσαιωνική αίθουσα βασανιστηρίων και τη μαστίγωσαν στους ώμους, την πλάτη, τημέση, τους μηρούς, τις γάμπες και τους γλουτούς. Η ίδια είπε πως προσπάθησε να μη δείξει πόνο, ψιθυρίζοντας «στο όνομα των γυναικών, στο όνομα της ζωής, τα ρούχα της σκλαβιάς σκίζονται, η μαύρη νύχτα θα τελειώσει και τα μαστίγια θα κοπούν».

 

 

Την πήγαν μπροστά σε δικαστή ενώ μια γυναίκα αξιωματικός φρόντιζε να μένει η μαντίλα στο κεφάλι της. Όπως ανέφερε, στη συζήτησή τους αυτός της είπε ότι μπορούσε να φύγει από τη χώρα αν ήθελε να ζήσει διαφορετικά. «Αυτή η χώρα ανήκει σε όλους» είπε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι έβγαλε τη μαντίλα όταν έφυγε από το δικαστήριο.

 

 

Το ιρανικό Mizan News Agency ανέφερε πως η Χεσμάτι είχε συμπεριφορές «εκτός του κανονικού» και ότι ήταν «παρούσα με πολύ ανάρμοστο τρόπο στους δρόμους της Τεχεράνης». Ο «ανάρμοστος τρόπος» πιθανώς να αναφέρεται σε εικόνα όπου η ίδια φαίνεται να περπατά στους δρόμους της πρωτεύουσας χωρίς μαντίλα, με T-shirt και μακριά φούστα. Σύμφωνα με τους Times of Israel, η κουρδική οργάνωση Hengaw ανέφερε πως η Χεσμάτι είναι κουρδικής καταγωγής. Σε σχετική σελίδα στη Wikipedia αναφέρεται ως ακτιβίστρια.

 

 

 

Οι ιρανικές αρχές προβαίνουν σε σκληρότερη καταστολή μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα τέλη του 2022, που ακολούθησαν τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, που είχε συλληφθεί για παραβίαση του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες. Η Αμινί πέθανε λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της. Σύμφωνα με την οικογένειά της ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα χτυπήματος στο κεφάλι, κάτι που διαψεύδουν οι ιρανικές αρχές.