«Ρωγμές» στη βρετανική οικονομία λόγω του Brexit

Δυσοίωνα τα στοιχεία για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Open Image Modal
melis82 via Getty Images

Η οικονομία της Βρετανίας δείχνει όλο και περισσότερο ίχνη καταπόνησης/ πίεσης καθώς εντείνονται η κρίση του Brexit και η παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας, με την απώλεια του momentum να φαίνεται να επεκτείνεται σε τομείς οι οποίοι ήταν ανέκαθεν «κινητήρες» ανάπτυξης.

Η αυτοπεποίθηση στις επιχειρήσεις κινείται στα χαμηλότερα επίπεδά της από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η αγορά εργασίας επίσης αρχίζει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ισχύ της καταναλωτικής δαπάνης.

Τα διαφορετικά σενάρια του Brexit για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καθιστούν δύσκολες τις εκτιμήσεις για το έτος εν όψει και κάποιοι επενδυτές φοβούνται πως η Βρετανία ήδη «φλερτάρει» με την ύφεση.

Οικονομολόγοι που μίλησαν στο Reuters τον προηγούμενο μήνα αξιολογούν την πιθανότητα μιας ύφεσης εντός του έτους στο 35%.

Η απαισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια. Οι προγνώσεις για τη μελλοντική δραστηριότητα σε έρευνες των Lloyds Business Barometer, CBI Growth Indicator και IHS Markit/CPS έχουν αποδυναμωθεί τελευταία. Η έρευνα των IHS Markit/CIPS την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών στη Βρετανία παρουσίασε απρόσμενη συστολή τον Σεπτέμβριο- σηματοδοτώντας τη χειρότερη επίδοση σε μια μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν στηρίξει την οικονομία της Βρετανίας από το δημοψήφισμα για το Brexit, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα σε αγαθά όπως τρόφιμα, ενώ οι δαπάνες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν αποδυναμωθεί.

Στο δεύτερο τρίμηνο οι δαπάνες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία ήταν κατά 1,5% μικρότερες από ό,τι στα μέσα του 2016, αλλά περίπου 7% υψηλότερες για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Η αγορά εργασίας είναι το δυνατό σημείο της βρετανικής οικονομίας, αλλά τελευταία εμφανίστηκαν κάποιες ρωγμές. Η απασχόληση μειώθηκε, μέσα στους έξι μήνες ως τον Ιούλιο του 2019, στον μεγαλύτερο βαθμό της από τις αρχές του 2012.

Η αύξηση των μισθών βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας, αν και η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πει ότι μπορεί να κορυφώθηκε, ενώ δεν έχει υπάρξει αύξηση στην παραγωγικότητα.

Αν και η εθνική στατιστική υπηρεσία έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω το επίπεδο επιχειρηματικών επενδύσεων στη βρετανική οικονομία, τα στοιχεία δείχνουν πως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν βαλτώσει από το δημοψήφισμα για το Brexit και μετά.