Εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα έχουν καταφθάσει στις χώρες της Βαλτικής και πρόκειται να παραμείνουν εκεί, σε μια αποστολή που κύριο σκοπό έχει να καθησυχάσει τις ΝΑΤΟϊκές χώρες που ανησυχούν για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η μεταφορά των τεθωρακισμένων συμπίπτει με την ανάπτυξη μιας αμερικανικής μεραρχίας πεζικού και ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Αν και είναι σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η διένεξη έχει αυξήσει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να κατηγορεί την Ε.Ε. ότι καλλιεργεί κλίμα σύγκρουσης.
Ειδικότερα, ο Λαβρόφ μιλώντας στη Μόσχα την Τρίτη μετά από συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, έκανε ειδική αναφορά στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Πολωνό πρώην πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο κατηγόρησε ότι απολογήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επειδή η Ε.Ε. δεν προέβη σε ενέργειες κατά της Ρωσίας τόσο γρήγορα όσο οι ΗΠΑ.
«Γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες σκόπιμα κλιμακώνουν την αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε.» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Σημειώνεται ότι ο κ. Τουσκ δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι εάν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες θα είναι σε θέση να «βάλουν τέλος στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας σε βάρος των γειτόνων της».
Από πλευράς του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν «θεμελιωδώς υπονομεύουν την ασφάλεια των κυρίαρχων εθνών της ανατολικής Ευρώπης». Η Λιθουανία επαναφέρει την στράτευση και η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο BBC ότι οι απειλές στην ασφάλεια της χώρας της ήταν «πολύ πραγματικές», ενώ έκανε λόγο για αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Βαλτική και κατά μήκος των συνόρων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Επίσης, Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν σε ασκήσεις στην περιοχή του Πσκοφ, στα σύνορα με Εσθονία και τη Λιθουανία τον προηγούμενο μήνα.
Αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο BBC ότι περίπου 250 βαρέα οχήματα, από ένα σύνολο 750, κατέφθαναν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, και στη βόρεια Γερμανία, και θα αναπτύσσονταν έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν ταχύτερα σε κρίσεις. Τα οχήματα θα εδρεύουν στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία για τη διάρκειας 90 ημερών ΝΑΤΟϊκή άσκηση, και στη συνέχεια θα διασπαρούν στην Ευρώπη, σε «ελεγχόμενη αποθήκευση».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Russia Today, ο Λετονός υπουργός Άμυνας, Ρέιμοντ Βεζόνις, χαρακτήρισε την παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα ως «επιβεβαίωση της ενότητας και ασφάλειας στην περιοχή», ενώ ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Ο'Κόνερ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των τεθωρακισμένων θα αποτελέσει επίδειξη αποφασιστικότητας στον πρόεδρο Πούτιν και στη Ρωσία.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, συμφωνία του 1997 μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ απαγορεύει στη συμμαχία να εγκαταστήσει μόνιμα δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, οπότε και η παρουσία τους εκεί θα είναι προσωρινή. Όπως αναφέρει το Russia Today, το ΝΑΤΟ ασκεί επίσης πιέσεις στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για να αγοράσουν οπλικά συστήματα από πλουσιότερες συμμαχικές χώρες.
Yπογραμμίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ΤΡίτη ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητα στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, τερματίζοντας τη συμμετοχή της σε ένα από τα τελευταία όργανα που συμμετείχε στο πλαίσιο της συνθήκης ασφαλείας που υπογράφτηκε το 1990.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συναντήσεις της (ομάδας διαβουλεύσεων) από την 11η Μαρτίου του 2015. Συνεπώς η Ρωσία αναστέλλει πλήρως κάθε ενέργεια στη Συνθήκη επί των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, που ανακοινώθηκε το 2007» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.