Με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σταδιακή, αλλά υπάρχουσα παράλληλη ενίσχυση της παρουσίας των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, με μονάδες από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Χαρακτηριστικά, σε δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Δούμα και πρώην διοικητής του στόλου, Βλάντιμιρ Κομογέντοφ, εκτιμά η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να προχωρήσει σε αποκλεισμό των συριακών ακτών, διασφαλίζοντας την παροχή οπλισμού και πραγματοποιώντας πιθανά πλήγματα εναντίον στόχων. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του United States Naval Institute, ομάδα κρούσης ρωσικών μονάδων επιφανείας έχει σπεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρόσχημα ασκήσεων, με σκοπό να παρέχει αντιαεροπορική κάλυψη/ ομπρέλα αεράμυνας στα μαχητικά που πλήττουν στόχους στη Συρία. Πρόκειται για μονάδες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που είχαν αποχωρήσει από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία με προορισμό τη Μεσόγειο, για να πραγματοποιήσουν σειρά ασκήσεων κατά πλοίων και αεροσκαφών. Σημειώνεται πως πρόσφατα κάποια από αυτά τα πλοία πλοία φωτογραφήθηκαν ενώ περνούσαν τον Βόσπορο.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik, εκπρόσωπος Τύπου του στόλου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ρωσική δύναμη, αποτελούμενη από το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, η φρεγάτα Ladny, η φρεγάτα Pytlivy και το αντιτορπιλικό Smetlivy πραγματοποίησαν ασκήσεις εναντίον θαλάσσιων και ιπτάμενων στόχων, με πυροβόλα και πυραύλους, καθώς και ανθυποβρυχιακά μέσα.
Σημειώνεται πως την Κυριακή το ρωσικό πολεμικό ναυτικό άρχισε επιχείρηση με τη συμμετοχή επτά πολεμικών πλοίων των στόλων της Μαύρης Θάλασσας, της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, που συνθέτουν τη μόνιμη παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο. Πέραν των μεγάλων μονάδων μάχης επιφανείας, στο δημοσίευμα του USNI αναφέρεται πως η ρωσική δύναμη περιλαμβάνει ένα σκάφος παρακολούθησης (surveillance ship), καθώς και πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων, ενώ υπογραμμίζεται πως η δημιουργία μιας αντιαεροπορικής «ομπρέλας» από τα εν λόγω πλοία θα βοηθούσε σημαντικά τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία απέναντι στις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επιχειρούν στη χώρα. Σημειώνεται πως το Moskva, κλάσης Slava - η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας- , αν και σοβιετικής κατασκευής, είναι ικανό για αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, χάρη στο προηγμένο σύστημα S-300. Η τοποθέτησή του στη βορειοδυτική Συρία θα παρείχε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης/ αντιαεροπορική «ομπρέλα» στις πόλεις της Λατάκια και της Ταρτούς, περιλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης στη Λατάκια. Προς το παρόν οι αντιαεροπορικές άμυνες των Ρώσων στη χώρα αποτελούνται κυρίως από μερικά μαχητικά αεροσκάφη με δυνατότητες αέρος- αέρος και συστήματα μικρής εμβέλειας SA-22.
Τα υπόλοιπα μάχιμα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή είναι κλάσης Krivak και Kashin- σε όλες τις περιπτώσεις ναυπηγημένα κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, και θεωρούμενα ως πεπαλαιωμένα σε σχέση με δυτικά ναυτικά- χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αποτελούν απειλή/ παράγοντα ισχύος στην περιοχή. Η παρουσία των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις στη Συρία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία επιθυμεί να παραμείνει στην περιοχή, εδραιώνοντας άμυνες σε θάλασσα και αέρα που περιπλέκουν την κατάσταση- ενώ παράλληλα αυξάνουν γενικότερα τις ρωσικές δυνατότητες, παρέχοντας ευελιξία επιχειρήσεων. Πάνω από όλα, η παρουσία τους αποτελεί επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία σε διεθνές επίπεδο.
Από επιχειρησιακής άποψης, εάν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν τον στόλο τους για αποκλεισμό των συριακών ακτών, αυτό θα δυσκόλευε τα πράγματα για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ- ειδικά αυτών που βρίσκονται στα βορειοδυτικά. Η χρήση επίσης των πολεμικών για πλήγματα εναντίον στόχων, με πυραύλους και πυροβόλα, θεωρείται ασφαλέστερη σε σχέση με αεροπορικές επιχειρήσεις.
Η ισχύς του στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που αναμένεται να αναλάβει/ φαίνεται να αναλαμβάνει τον κύριο φόρτο των επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους σχηματισμούς του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Η ναυαρχίδα του, Moskva, τέθηκε σε υπηρεσία το 1984, και ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει δίδυμο πυροβόλο των 130 χιλιοστών, 16 εκτοξευτές πυραύλων Ρ-500 Bazalt, 2 δωδεκαπλούς εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών ρουκετών, έξι συστήματα εγγύς προστασίας των 30 χιλιοστών, 2 δίδυμους εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων OSA-MA (μικρής εμβέλειας), 8 οκταπλούς εκτοξευτές πυραύλων S-300, με συνολικά 64 πυραύλους, δύο πενταπλούς τορπιλοσωλήνες και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο Ka-27.
Όσον αφορά στην υπόλοιπη δύναμη, στη Σεβαστούπολη υπάρχουν έχουν τη βάση τους μια πυραυλοφόρα φρεγάτα κλάσης Krivak (Ladny), μία πυραυλοφόρα φρεγάτα Krivak II (Pitlivy), και ένα μεγάλο αντιτορπιλικό ανθυποβρυχιακού ρόλου, κλάσης Kashin (Smetlivy). Όσον αφορά στα μικρότερα πολεμικά, υπάρχουν 7 κορβέτες και 10 σκάφη ταχείας επίθεσης (πυραυλάκατοι), 4 ναρκαλιευτικά και 7 αποβατικά σκάφη, καθώς και 4 υποβρύχια (diesel- ηλεκτροκίνητα). Στο Νοβοροσίσκ έχουν τη βάση τους 3 κορβέτες, 3 σκάφη ταχείας επίθεσης, 6 ναρκαλιευτικά και 4 αποβατικά.