Σάλος με την Tesla: Κάνει ελέγχους σε σπίτια εργαζομένων που λείπουν με αναρρωτική άδεια

Ενώσεις στην Γερμανία διαμαρτύρονται την ίδια στιγμή για τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων της βιομηχανίας.
Open Image Modal
Tesla: Εντατικοποιεί τους ελέγχους σε σπίτια εργαζομένων που λείπουν με αναρρωτική άδεια
via Associated Press

Ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου Tesla στην Γερμανία υπεραμύνεται της απόφασης να στέλνονται υπεύθυνοι στα σπίτια εργαζομένων που απέχουν από τα καθήκοντά τους για μήνες και παρόλα αυτά πληρώνονται κανονικά.

Μετά και την αποκάλυψη ότι οι Γερμανοί είναι οι μεγάλοι ασθενείς της Ευρώπης, ένας διευθυντής εργοστασίου της Tesla στην Γερμανία, αποφάσισε να στείλει ανθρώπους της εταιρείας σε σπίτια δεκάδων εργαζομένων που λείπουν με αναρρωτική άδεια τους τελευταίους 9 μήνες.

Ο Andre Thierig, διευθυντής του εργοστασίου, ανέφερε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια είναι πάγια τακτική της βιομηχανίας και ότι η εταιρεία απλώς ήθελε να ελέγξει την εργασιακή ηθική των εργαζομένων της.

Η είδηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων προκάλεσε την αντίδραση της IG Metall, μιας μεγάλης Εργατικής Ένωσης στην Γερμανία, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι περίπου 12.000 εργάτες της κολοσσιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Ένωση αγωνίζεται κατά των σκληρών εργασιακών συνθηκών με τα αυστηρά και εξαντλητικά ωράρια και υπέρ της ασφάλισης με ευνοϊκούς όρους για τους εργαζομένους.

«Εργαζόμενοι από κάθε πόστο του εργοστασίου έχουν αναφέρει μεγάλο όγκο εργασιών», είπε ο Dirk Schulze, περιφερειακός διευθυντής της Ένωσης. «Όταν υπάρχει τέτοια έλλειψη προσωπικού, οι εργαζόμενοι που είναι άρρωστοι πιέζονται σημαντικά, ενώ όσοι παραμένουν υγιείς επωμίζονται με παραπάνω εργασίες».

«Εάν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου θέλουν να μειώσουν τέτοια περιστατικά, τότε πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο».

Οι εργαζόμενοι που βγαίνουν με αναρρωτική άδεια, υπό το καθεστώς φόβου, αρκετές φορές σύμφωνα με την Ένωση, αγγίζουν το 15% μπορεί και περισσότερο. 

Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ότι φοβούνται να βγουν με αναρρωτική άδεια λόγω του κακού κλίματος που υπάρχει. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με τον Thierig, ορισμένοι εκμεταλλεύονται την γερμανική νομοθεσία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, από τους 1500 εργαζομένους που βρίσκονται εκεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και λειτουργούν σε παρόμοιες συνθήκες, το ανάλογο ποσοστό αδειών κυμαίνεται μόλις στο 2%.

Η εταιρεία έχει εντοπίσει περίπου 200 άτομα που απουσίαζαν τον προηγούμενο χρόνο με αναρρωτική άδεια. «Στέλνουν χαρτί από τον γιατρό κάθε 6 εβδομάδες», ανέφερε ο Thierig.

Το εργοστάσιο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Βερολίνου, άνοιξε το 2022 και συνιστά την 1η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Πηγή: Guardian