Σάλπιγγες (εμπορικού) πολέμου…

Σάλπιγγες (εμπορικού) πολέμου…
Open Image Modal
Carlos Barria / Reuters

Είναι γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει κλονίσει τα θεμέλια του παγκόσμιου εμπορίου, «χτυπώντας» με υψηλή φορολογία (δασμούς) προϊόντα από την ΕΕ, τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα. Όλες αυτές οι χώρες ανταποκρίνονται σε είδος, αντιδρώντας με άρνηση εισαγωγής και αγοράς σε χιλιάδες προϊόντα των ΗΠΑ. Αυτό θέτει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε έναν κύκλο δράσης και αντίδρασης. Αυτός ο αέναος κύκλος έχει αποδειχθεί πως βραχυπρόθεσμα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών που εμπλέκονται.

Αλλά τι είναι ένας εμπορικός πόλεμος; Πώς λειτουργεί ο προστατευτισμός; Και πώς επηρεάζει τα οικονομικά τεκτενώμενα; Ενας εμπορικός πόλεμος υφίσταται όταν οι χώρες προσπαθούν να επιτεθούν στο εμπόριο του άλλου με φόρους και ποσοστώσεις. Μια χώρα θα αυξήσει στα προιόντα εισαγωγής ένα είδος φόρου εισαγωγής προκαλώντας την αντίδραση του άλλου, σε μια κλιμάκωση μέτρων. Αυτό μπορεί να βλάψει τις οικονομίες άλλων εθνών και να οδηγήσει σε αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ τους. Η πολιτική είναι άρρικτα συνδεδεμένη με την οικονομική πολιτική η οποία πολλές φορές χρησιμοποιείται ως όπλο εξωτερικής πολιτικής και κτισίματος συμμαχιών ή επιθέσεων.

Ο προστατευτισμός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει περιορισμούς για να ενισχύσει τη βιομηχανία της χώρας και να την προστατεύσει από τον ξένο ανταγωνισμό. Στις αρχές Μαρτίου, πριν από τις τελευταίες κινήσεις του κατά της Κίνας, ο πρόεδρος Τράμπ ανακοίνωσε φόρους εισαγωγής 25% για όλες τις εισαγωγές χάλυβα και το 10% για το αλουμίνιο. Η διοίκηση του ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ βασίζονται πάρα πολύ σε άλλες χώρες για τα μέταλλα της και ότι δεν θα μπορούσε να παράγει αρκετά όπλα ή οχήματα χρησιμοποιώντας τη δική της βιομηχανία σε περίπτωση που ξέσπασε ένας μεγαλύτερος πόλεμος. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος του χάλυβα από τον Καναδά και τους ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Μια επιδείνωση της διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έλαβε χώρα την Παρασκευή, πυροδοτώντας μεγάλης κλίμακας αστάθεια σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ πλησίασαν ένα σημείο θραύσης. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες οικονομίες. Η όξυνση των εμπορικών φραγμών στα Τουρκικά προϊόντα και η πολεμική εμπορική στάση του Ντόναλτ Τραμπ δημιουργούν πολλά ερωτήματα για την αβέβαιη αυγή που ξημερώνει.

Το φαινόμενο βέβαια της Παρασκευής αντικατοπτρίζει βαθύτερες ανησυχίες για την οικονομική διαχείριση της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιούνιο με σχεδόν όλες τις συνατές εξουσίες. Αυξήθηκε επίσης ο κίνδυνος τα προβλήματα στην Τουρκία, που συνορεύουν με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες πολύ πέρα από την περιοχή.

Η τρέχουσα ένταση είναι πολύ μακριά από τη συντροφικότητα που εκφράστηκε στη συνάντηση του NATO τον περασμένο μήνα. Αλλά είναι και το σήμα επανεξέτασης της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας με τις συσσωρευμένες δυσαρέσκειές κατά την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας το ερώτημα: Είναι η Τουρκία ακόμα Αμερικανός σύμμαχος;