Σαμαράς: Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς η κυβέρνηση

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, δεν είναι σύνθημα εθνικιστών»
Open Image Modal
Eurokinissi

«Στην προσπάθεια της να περάσει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία, η κυβέρνηση γίνεται πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς» δήλωσε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως «σήμερα θα πρέπει να τα πούμε όλα και αυτό συνοψίζεται στις επτά λέξεις: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”. Δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών, είναι η ιστορική αλήθεια».

«Δεν έχουμε εδώ για να ψηφίσουμε καν το Σύνταγμά τους.  Χώρια που μέσα σε αυτό διατηρούνται ακόμη και αναφορές στον ‘μακεδονικό’ λαό. Τους τα έχουμε δώσει όλα. Ακόμα και η ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ δεν είναι καν erga omnes» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς είπε πως μέσω της συμφωνίας αναγνωρίζονται τα σύμβολα αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, καταφερόμενος κατά της αντίληψης περί μη ενιαίας Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας πως το 1913 δεν μοιράστηκε καμία Μακεδονία, μα οι οθωμανικές κτήσεις στα Βαλκάνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως κάποιοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν για χρόνια «άλλη Μακεδονία» και άλλους «Μακεδόνες» και δεν τα κατάφερναν. «Δεν έβρισκαν συγκεκριμένη εδαφική περιοχή να την τοποθετήσουν...και κυρίως δεν έβρισκαν “Μακεδόνες” πέρα από την Ελλάδα. Κι όταν κάποια στιγμή, επί Τίτο, το 1944, αυτό το παραμύθι, για πρώτη φορά απέκτησε επίσημη υπόσταση, ξένοι το κατήγγειλαν πριν καλά-καλά προλάβουμε να το καταγγείλουμε εμείς. Γιατί είναι ένα ψέμα».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και προεκτάσεις στο θέμα, σημειώνοντας πως η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία δεν είναι αθώα. Όπως είπε, η διαστρέβλωση της ιστορίας υποκρύπτει ανακατανομή συνόρων για τα εθνικά κράτη της περιοχής και ανακατανομή σφαιρών επιρροής για τις μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους. «Ποιος ανησυχεί γι’ αυτό; Μα βεβαίως οι Έλληνες. Όπως το έδειξαν όλα τα τελευταία συλλαλητήρια» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Κανείς δεν διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και να νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους. Η συμφωνία των Πρεσπών κινείται εκτός εθνικής γραμμής. Δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα» σημείωσε.  

Όσον αφορά στο ότι τα Σκόπια έχουν αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» από 140 χώρες, είπε πως «αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα, γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Αν είχε ”τελειώσει το θέμα”, όπως λένε, τι σημασία έχει μέχρι τώρα η μη αναγνώρισή τους από την Ελλάδα...μόνον εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και τον αλυτρωτισμό τους που στρέφεται εναντίον μας».

Ως προς το αν η ΠΓΔΜ αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως την απάντηση έχει δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πως είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα μπορούσαν να καταστούν απειλητικοί.