Σε επικοινωνιακό μπαράζ επιδίδεται η 22χρονη Σαμίνα Μπεγκούμ που όταν ήταν 15 ετών εγκατέλειψε το Λονδίνο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε για να πάει στη Συρία και να γίνει μια από τις νύφες του Ισλαμικού Κράτους. Στόχος της, να πείσει τις βρετανικές να τις δώσουν και πάλι την υπηκοότητα πους της αφαιρέθηκε αφού εκτιμάται πως είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας.
Μέσα σε ένα 24ωρο η Μπεγκούμ έδωσε δύο συνεντεύξεις, στο BBC και το ITV.
Η εικόνα της δεν είχε καμία σχέση με αυτή του γερασμένου κοριτσιού με τη μαύρη μαντίλα, που έγινε πρωτοσέλιδο το 2019 όταν εντοπίστηκε σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία και βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο για τις πράξεις της όσο και για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να της στερήσει την υπηκοότητα.
Η 22χρονη, στη συνέντευξη στο BBC έχει τα μακριά μαλλιά της λιτά, γυαλιά ηλίου στο κεφάλι, είναι μακιγιαρισμένη, φορά σκουλαρίκια και ανοιχτόχρωμο πουκάμισο ενώ τα νύχια της είναι βαμμένα κόκκινα.
Στη συνέντευξη προσπαθεί να πείσει πως έχει κατανοήσει και μετανιώσει για το λάθος της και φυσικά απώτερος στόχος της είναι να γίνει και πάλι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Θα μετανιώνω την ένταξή μου στον ISIS για όλη μου τη ζωή…Είτε το βλέπετε είτε όχι είναι κάτι που με σκοτώνει μέσα μου. Χάνω τον ύπνο μου. O ΙSIS κατέστρεψε τις ζωές ανθρώπων. Κατέστρεψε και τη δική μου ζωή. Της οικογένειάς μου. Και θα πρέπει να ζήσω με αυτό».
Όταν ρωτήθηκε για τις γενοκτονίες και τις επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει ο ISIS σε όλο τον κόσμο απάντησε πως η σκέψη και μόνο πλέον την αηδιάζει. «Με κάνει να μισώ τον εαυτό μου».
Όπως λέει μάλιστα, η άποψή της θα ήταν η ίδια ακόμη και εάν ο ISIS δεν είχε ηττηθεί ή ακόμη και εάν η τρομοκρατική οργάνωση κατάφερνε και πάλι να κάνει μια δυναμική επανεμφάνιση. «Θα έλεγα, πάλι καλά που δεν είμαι ακόμη εκεί».
Στη άλλη συνέντευξη της στο ITV υποστήριξε πως όταν έφυγε για τη Συρία, πίστευε πως έκανε «το σωστό ως μουσουλμάνα» και δεν γνώριζε για τις εγκληματικές πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Νόμιζα ότι ήταν μια ισλαμική κοινότητα στην οποία θα συμμετείχα και εκείνη τη περίοδο είχαν κάνει μια στροφή στη θρησκεία. Έλαβα πολλές πληροφορίες μέσω διαδίκτυου από άτομα στο ISIS που μου έλεγαν ότι πρέπει να πάω, πως δεν μπορώ να είμαι καλή μουσουλμάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Όπως λέει έκανε«ένα λάθος σε πολύ μικρή ηλικία» και τώρα ζητά από τους Βρετανούς να την συγχωρέσουν, αν και όπως λέει ξέρει πως αυτό είναι δύσκολο.
«Έζησαν με το φόβο ISIS και έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα εξαιτίας τoυ αλλά έχω ζήσει επίσης με το φόβο του ISIS και έχασα και εγώ αγαπημένα πρόσωπα».
Η Μπεγκουμ, έζησε μαζί με τους τζιχαντιστές επί τρία χρόνια και μάλιστα παντρεύτηκε έναν ολλανδό που είχε επίσης ενταχθεί στο ISIS.
Τον Φεβρουάριο του 2019, όταν εντοπίστηκε σε καταυλισμό προσφύγων από τη Συρία ήταν εννέα μηνών έγκυος αλλά το παιδί που έφερε στον κόσμο πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του από πνευμονία ενώ όπως η ίδια έχει δηλώσει είχε φέρει στον κόσμο άλλα δύο παιδιά τα οποία επίσης πέθαναν.
Ζήτησε επίσης συγγνώμη για προηγούμενες συνεντεύξεις της, όπου είχε αρνηθεί να παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος όταν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την πλήρη έκταση των εγκλημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης εκείνη την περίοδο.
Φέτος το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να της επιτρέψει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποφάνθηκε πως όσο η Σαμίμα Μπεγκούμ θεωρείται πως είναι επικίνδυνη γαι τη χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει και να αμφισβητήσει την απόφαση στέρησης της υπηκοότητάς της.
Το Λονδίνο είχε πει πως η νεαρή γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την εθνικότητα της χώρας καταγωγής των γονιών της, του Μπανγκλαντές. Όμως η Ντάκα είχε απαντήσει πως η Σαμίμα Μπεκγούμ ουδέποτε είχε ζητήσει την υπηκοότητα και είχε αρνηθεί να την υποδεχθεί.