Η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να προσθέσει τους συγκεκριμένους, προηγμένους πυραύλους στο οπλοστάσιό της, στο πλαίσιο των σχεδίων για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».
«Έχουμε ρόλο σε αυτό; Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, υποστηρίζοντας ότι οι πύραυλοι Meteor είναι ενσωματωμένοι στα αεροσκάφη Eurofighter και ότι δεν τους πωλούν οι Γάλλοι στην Τουρκία, σημειώνει σε αναλυτικό δημοσίευμά της η τουρκική ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Σαμπάχ» (Daily Sabah).
Οι Meteor είναι ένας ευρωπαϊκής κατασκευής πύραυλοι αέρος-αέρος με καθοδήγηση από ραντάρ πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVRAAM) που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την MBDA, η οποία ανήκει στην Airbus, τη βρετανική BAE Systems και την ιταλική Leonardo.
Σαμπάχ: Η Αθήνα θέλει να αποτρέψει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία
«Δεν έχουμε τον έλεγχο των βρετανικών εξαγωγών όπλων», δήλωσε ο Λεκορνού. Η κοινοπραξία Eurofighter αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
«Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού στην Εθνοσυνέλευση ήρθαν μετά από δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αντίδραση της Αθήνας και μια προφανή προσπάθεια να αποτραπεί η προγραμματισμένη αγορά των πυραύλων από την Τουρκία», σχολιάζει η Σαμπάχ.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός ιστότοπος Opex360 που ειδικεύεται σε αμυντικά ζητήματα, σημειώνει ότι σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της πιθανής πώλησης (πυραύλων Meteor στην Τουρκία) στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο Λεκορνί πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να «συνεκτιμηθεί η εύλογη ανησυχία» της ελληνικής κοινής γνώμης για την απόκτηση των πυραύλων από την Τουρκική Δημοκρατία.
Ο Λεκορνί θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα συζητήσει για τους Meteor με τον Δένδια
«Νομίζω ότι έχουμε μόνο τη διπλωματία και την πειθώ για να βρούμε έναν τρόπο και να μιλήσουν όλοι μεταξύ τους, να βρούμε μια λύση στο υψηλότερο επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του.
Οι Meteor προσφέρουν δυνατότητες πολλαπλών πληγμάτων και μπορούν να προσβάλουν στόχους με μεγάλη ευελιξία και ακρίβεια: για παράδειγμα, αεροσκάφη αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV (drones) ή πυραύλους κρουζ, με βεληνεκές που ξεπερνά κατά πολύ τα 200 χιλιόμετρα (124,27 μίλια).
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει από την πλευρά της, ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση έως και 40 αεροσκαφών Eurofighter για την ενίσχυση της πολεμικής της αεροπορίας και η Γερμανία έκανε ένα βήμα προς την έγκριση της συμφωνίας, αφού αρχικά ήταν αντίθετη σε αυτήν.
Η Άγκυρα δηλώνει ότι περιμένει μια οικονομική πρόταση για τα Eurofighter, αφού υπέβαλε έναν κατάλογο που περιγράφει τις τεχνικές της ανάγκες στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Οι πύραυλοι Meteor φέρεται να περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο πακέτο.
Τι ισχυρίζεται η «Σαμπάχ» για τις επαφές Ελλάδας - Γαλλίας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής «Σαμπάχ», τον περασμένο μήνα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή και τον στρατιωτικό ακόλουθο στην Αθήνα για να εκφράσει τη σταθερή αντίθεση της χώρας μας στη συμφωνία πώλησης Meteor προς την Άγκυρα.
Ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο ραντεβού και την έκφραση ελληνικής δυσαρέσκειας είχε δημοσιεύσει η HuffPost.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τους πυραύλους, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η «Σαμπάχ» υποστηρίζει ότι ο Μακρόν απέρριψε το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού να μπλοκάρει την πώληση, λέγοντας ότι η συμφωνία δεν εμπίπτει στη γαλλική δικαιοδοσία.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Παρίσι - ούτε από το ρεπορτάζ στον γαλλικό ιστότοπο Opex360, που