San Jose: Το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» κρύβει θησαυρό αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν νέα τεχνολογία για να εξερευνήσουν τα νερά γύρω από το ναυάγιο σε βάθος σχεδόν 600 μέτρων.
Open Image Modal
via Associated Press

Μια ισπανική γαλέρα που βυθίστηκε στην Καραϊβική το 1708 θα μπορούσε να κρύβει έναν θησαυρό από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους αξίας έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας, που χρηματοδοτεί μια αποστολή που θα διερευνήσει το ναυάγιο της γαλέρας San Jose, γνωστό ως «το ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων».

Τα ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι το πλοίο μετέφερε πλούτο που είχε συσσωρευτεί από διάφορες ισπανικές αποικίες της Νότιας Αμερικής -περισσότερα από 100 ατσάλινα σεντούκια γεμάτα σμαράγδια και εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα.

Το πλοίο καθελκύστηκε το 1698 και βυθίστηκε σε μια μάχη στα ανοικτά του νησιού Barú, νότια της Cartagena, καθώς ταξίδευε από τον Νέο Κόσμο προς την αυλή του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ της Ισπανίας, φορτωμένο με θησαυρούς για τα βασιλικά ταμεία, αναφέρει ο Indepedent

 

Open Image Modal
via Associated Press

Οι ιστορικοί λένε ότι το πλοίο συνάντησε μια βρετανική μοίρα κοντά στο Barú και στη μάχη που ακολούθησε οι πυριτιδαποθήκες της θρυλικής γαλέρας ανατινάχτηκαν, καταστρέφοντάς την και σκοτώνοντας πάνω από 500 μέλη του πληρώματος.

Μια προηγούμενη αποστολή του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole εντόπισε τη βυθισμένη γαλέρα το 2015, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη προσπάθειες να ανασυρθεί ο θησαυρός της.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε την Παρασκευή (23/2) ότι επενδύει περίπου 4,5 εκατ. δολάρια μόνο το 2024 για την εξερεύνηση της γαλέρας.

Ενώ κρατά μυστική την τοποθεσία της αποστολής για να αποτρέψει τους ερασιτέχνες κυνηγούς θησαυρών.

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν νέα τεχνολογία για να εξερευνήσουν τα νερά γύρω από το ναυάγιο σε βάθος σχεδόν 600 μέτρων.

Μέχρι στιγμής, οι ωκεανογράφοι έχουν πραγματοποιήσει βαθυμετρία και μελέτες του ωκεάνιου πυθμένα για να βρουν τους καλύτερους τρόπους εξαγωγής του περιεχομένου της γαλέρας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει υποβρύχια ρομποτική τεχνολογία για να εξάγει μέρος του θησαυρού από την επιφάνεια του βυθισμένου πλοίο μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν να καθοριστεί η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο θησαυρός σε άλλα μέρη του πλοίου, όταν έρθει η ώρα του να βγει από το νερό.

Open Image Modal
via Associated Press

Η ανακάλυψη του πλοίου προκάλεσε διαμάχες για την επιμέλειά του, με την Ισπανία να ισχυρίζεται ότι ο θησαυρός ήταν δικός της και τη Βολιβία να επιμένει ότι οι θησαυροί ανήκαν στους ιθαγενείς Qhara Qhara, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να εξορύξουν τα πολύτιμα μέταλλα από τους Ισπανούς αποίκους.

Ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Gustavo Petro θέλει να χρησιμοποιήσει τους πόρους της κυβέρνησης για να ανακτήσει το ναυάγιο και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στη χώρα.