Το ηλιοβασίλεμα είναι αυτό που δημιουργεί τον μύθο της Σαντορίνης. Ο λόγος για τον οποίο το κυκλαδίτικο νησί, με την μοναδική θέα του ουρανού με το πορτοκαλί χρώμα και τα υπέροχα λευκά σπίτια έχει επανειλημμένα ψηφιστεί ως ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ευρώπης. Η επιτυχία της ακουμπάει στα ακριβά γούστα των επισκεπτών, που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κοκτέιλ και εστιατόρια, ρούχα διάσημων σχεδιαστών μόδας, ανεξάρτητα από το κόστος τους, αρκεί να μπορέσουν να θαυμάσουν αυτή την θέα.
Το ίδιο ισχύει και για τα νοίκια των σπιτιών που με θέα στην καλντέρα να βλέπει τα ηφαίστειο, οι τιμές αγγίζουν έως και 5,000 ευρώ την ημέρα για μία βίλα. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τις κρατήσεις που υπάρχουν για τους γάμους ή τις προτάσεις γάμων που θα προκύψουν, το σίγουρο είναι, πως μιλάμε για πληρότητα 100%, με παρουσία 2,000,000 επισκεπτών ετησίως.
Οι επισκέπτες του εξωτερικού στους οποίους απευθύνεται πλέον το νησί της Σαντορίνης θα ταξιδέψουν είτε με πτήσεις τσάρτερ είτε με ιδιωτικά τζετ απευθείας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συγχρόνως άλλοι 850,000 θα φθάσουν με κρουαζιερόπλοια. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που 141 ξενοδοχεία από τα 35 το 2013, που θα παραμείνουν ανοιχτά καθ′ όλη την διάρκεια της χρονιάς.
Μόνο που μαζί με την οικονομική επιτυχία εμφανίζονται πλέον και τα προβλήματα. Η τουριστική έκρηξη έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές του νησιού, με τους ντόπιους να βρίσκονται σε μία κατάσταση που μόνο ευχάριστη ή εύκολη δεν είναι.
Οπως δηλώνει ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζόρζος στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, «πάνω από 25,000 άνθρωποι είναι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ ο αριθμός των γεννήσεων είναι από τους υψηλότερους της χώρας καθώς αγγίζει τις 150 κάθε χρόνο. Δεν διαθέτουμε αρκετές παιδικές χαρές και οι υποδομές μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται στο νησί».
Ο Νίκος Ζόρζος δεν μπορεί να κρύψει τις ανησυχίες του. Βλέπει την Σαντορίνη να αλλοιώνεται μπροστά στα μάτια του. Υποδεικνύει την περιβαλλοντική καταστροφή. Κάνει λόγο για έξαρση των οικοδομικών εργασιών σε ποσοστό 11% σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπάρχουν πάνω από 1000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο,περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο νησί μετά την Κω και την Ρόδο. Περισσότερα από 700 μπαρ, εστιατόρια και φούρνους, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνονται στα Φηρά.
«Εχουμε φτάσει στο σημείο κορεσμού. Η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη», υποδεικνύοντας την έλλειψη οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η Σαντορίνη έχει αναπτύξει τα προβλήματα μιας πόλης. Μόνο η κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά 46%. Χρειαζόμαστε απελπισμένα να αυξήσουμε τον εφοδιασμό, αλλά αυτό απαιτεί μελέτες, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν τεχνικούς και τα οικονομικά μας δεν επαρκούν », δηλώνει ο δήμαρχος Σαντορίνης.
Εχει μάλιστα φτάσει στο σημείο να απευθύνει εκκλήσεις στις αρχές, για μείωση των οικοδομικών αδειών, ενώ την ίδια στιγμή αποφάσισε να περιορίσει των αριθμό των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια σε 8,000 ημερησίως. Το 2018 όπως αναφέρει στην The Guardian, 636 πλοία ελλιμενίζονταν στο νησί καθημερινά, σε σημείο που οι επιβάτες που ήθελαν να δουν το διάσημο νησί, να φθάνουν τους 18,000.
Ολο αυτό το σκηνικό έχει δώσει μία τέτοια δυναμική στα ακίνητα του νησιού που για τους ντόπιους, τους δημόσιους υπαλλήλους, που αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη στο νησί, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλότατα νοίκια. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους και τις οικογένειες με παιδιά, που καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με 600 ευρώ τον μήνα.
Για πολλούς στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας της Σαντορίνης, η επιτυχία αφήνει μία γεύση γλυκόπικρη.
Για τον Μανώλη Καραμολέγκο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Σαντορίνης, η φήμη του νησιού είναι αιτία χαράς αλλά και προβληματισμού.
«Ανησυχώ για το αύριο και που θα μας οδηγήσει. Ο τουρισμός αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο για την κοινωνική μας συνοχή. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που χτίζουν σπίτια ή τα νοικιάζουν».
Μόνο που για πολλούς, ο τρόπος για να υπάρξει μία ισορροπία στην Σαντορίνη δεν θα έρθει μέσα από την απαγόρευση των οικοδομικών αδειών καθώς αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει κάποιους σε παράνομες μεθόδους
Πηγή: The Guardian