Σαουδική Αραβία: Άθεοι, φεμινίστριες και ομοφυλόφιλοι είναι εξτρεμιστές για την κρατική ασφάλεια

Το διαφημιστικό βίντεο που αναρτήθηκε στα social media της Υπηρεσίας κατέβηκε άρον-άρον.
|
Open Image Modal
Faisal Nasser / Reuters

Η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από διαφημιστικό βίντεο στο οποίο ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός αποκαλούνταν «εξτρεμιστικές ιδέες» ή πρακτικές.

Το επίμαχο βίντεο, όπως αναφέρει το Reuters αναρτήθηκε το Σαββατοκύριακο στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter η υπηρεσία η οποία αναφέρεται απευθείας στον βασιλιά. Λίγη ώρα αργότερα βέβαια διαγράφηκε. 

Το κλιπ κινουμένων σχεδίων, που αναρτήθηκε στο Twitter το Σαββατοκύριακο, από έναν επαληθευμένο λογαριασμό της Κρατικής Προεδρίας Ασφαλείας αναφέρει ότι «όλες οι μορφές εξτρεμισμού και διαστροφής είναι απαράδεκτες».

Στο βίντεο καταγράφονται αυτές οι ιδέες δίπλα στο τακφίρ (την ισλαμιστική πρακτική του να χαρακτηρίζονται οι πιστοί άλλων σχολών του Ισλάμ άπιστοι).

«Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολή σε ο,τιδήποτε και εις βάρος της πατρίδας θεωρείται εξτρεμισμός» ακούγεται να λέει ο εκφωνητής του βίντεο.

 

Σε ανακοίνωσή της Υπηρεσίας, όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, αναγνωρίζεται πως το βίντεο περιείχε λάθη ως προς τον ορισμό του εξτρεμισμού και έκρινε ότι τα πρόσωπα που παρήγαγαν το μήνυμα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Σε χωριστή ανακοίνωσή, η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι ο φεμινισμός δεν είναι έγκλημα κι ότι το βασίλειο θεωρεί «υψίστης σημασίας» τα δικαιώματα των γυναικών.

Ούτε η μια ούτε η άλλη ανακοίνωση αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία ή στον αθεϊσμό — που η νομοθεσία στην απόλυτη μοναρχία του Κόλπου ορίζει ως κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια σειρά μεταρρυθμίσεων ώστε να τροποποιηθεί επί το μετριοπαθέστερο η εκδοχή του ισλάμ που εφαρμόζεται στο ουαχαμπιτικό βασίλειο, να υπάρξει άνοιγμα της κοινωνίας και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας. Μέχρι σήμερα, το βασίλειο εξασφαλίζει έσοδα σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Ορισμένοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, θεσπίστηκε τουριστική βίζα, ενώ, καθώς το Ριάντ ετοιμάζεται να αναλάβει το 2020 την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, αναιρέθηκαν κάποια από τα δεσμά του λεγόμενου συστήματος της κηδεμονίας, βάσει του οποίου κάθε γυναίκα πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση άνδρα συγγενή της για κάθε σημαντική απόφαση στη ζωή της.

Παράλληλα όμως οι αρχές του βασιλείου πατάσσουν ανηλεώς τη διαφωνία — έχουν συλλάβει το τελευταίο διάστημα δεκάδες διαφωνούντες, ιερωμένους, διανοούμενους, ακτιβιστές και ακτιβίστριες.

Πηγή: Reuters