Σαράγεβο: Θρήνος για τον Σέρβο στρατηγό που υπερασπίστηκε την πόλη κατά την σερβική πολιορκία

Η ιστορία ενός υπερασπιστή - στρατηγού που φώναξε «Μην πυροβολήσεις»...Αντί «πυροβόλησε!»
Open Image Modal
O Σέρβος και πρώην στρατηγός του στρατού της Βοσνίας, Γιοβάν Ντίβιακ με λουλούδια στα χέρια, τα οποία έλαβε από υποστηρικτές του, όταν έμεινε ελεύθερος από την Αυστρία και επέστρεψε στο Σαράγεβο. 29 Απριλίου 2011. REUTERS/Danilo Krstanovic/File Photo
Danilo Krstanovic via REUTERS

Το Σεράγεβο θρηνεί σήμερα (Τρίτη 13 Απριλίου) για έναν Σέρβο στρατηγό!

Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε τον ρόλο του υπερασπιστή της πόλης, όταν την πολιορκούσαν Σερβικές δυνάμεις επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, στη δεκαετία του 1990. Και είναι ο άνθρωπος που έγινε σύμβολο της πολυεθνικής άμυνας της Βοσνιακής πρωτεύουσας.

Ο Γιοβάν Ντίβιακ ήταν πρώην αξιωματικός του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) και εγκατέλειψε τις τάξεις του, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβία άρχισε να διαλύεται. Προσχώρησε στον βοσνιακό στρατό όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον Απρίλιο του 1992. Πέθανε την Πέμπτη μετά από μακρά ασθένεια σε ηλικία 84 ετών.

Γεννημένος στο Βελιγράδι, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας στη Βοσνία και αναγνωρίστηκε ως Βόσνιος.

Ο Ντίβιακ κέρδισε τον σεβασμό όλων στην πόλη, όταν ανέβηκε σε ένα τανκ του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (JNA) που υποχωρούσε τον Μάιο του 1992, προσπαθώντας να εμποδίσει τους πολίτες του Σεράγεβο να πυροβολήσουν τους στρατιώτες κατά την υποχώρησή τους.

«Ήταν ο μόνος στρατηγός που φώναξε:” Μην πυροβολήσεις”...Αντί πυροβόλησε!», είπε ο Βόσνιος βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνις Τάνοβιτς κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Ντίβιακ ήταν ο μοναδικός Σέρβος - μέλος της στρατιωτικής διοίκησης της Βοσνίας, όπου κυριαρχούσαν οι Μουσουλμάνοι κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπου έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι.

Το 2011, συνελήφθη από την αυστριακή αστυνομία με σερβικό ένταλμα για κατηγορίες που σχετίζονται με την υποχώρηση του άλλοτε Γιουγκοσλαβικού Στρατού (JNA), αλλά απελευθερώθηκε από αυστριακό δικαστήριο το οποίο δήλωσε, ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός θα είχε μία δίκαιη δίκη στη Σερβία.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Ντίβιακ αποσύρθηκε από τον στρατό και αφιερώθηκε στη δράση του “Education Builds Bosnia-Herzegovina”, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ο ίδιος ίδρυσε για να βοηθήσει τα ορφανά του  πολέμου. Η οργάνωση έχει αποδώσει 7.300 υποτροφίες σε μαθητές που έχασαν γονείς και σε μαθητές από φτωχότερες οικογένειες.

«Αυτή είναι μια τεράστια απώλεια για μένα», δήλωσε ο Μουχάιντ Μποϊτζέντι, ο οποίος ως μικρό παιδί σώθηκε από τον Ντίβιακ σε ένα νοσοκομείο που δέχθηκε επίθεση και αργότερα του απονεμήθηκε υποτροφία.

Οι αρχές του Σαράγεβο απαγόρευσαν την συμμετοχή πολιτών στην κηδεία του Ντίβιακ την Τρίτη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

 

πηγή: Reuters