«Σχεδιάστρια κοσμημάτων» που γοήτευσε το προσωπικό του ΝΑΤΟ στη Νάπολη ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος

«Πριν εξαφανιστεί, κατέκτησε πολλές καρδιές, και προκάλεσε σειρά ερωτικών απογοητεύσεων».
Open Image Modal
Οι ερευνητές λένε ότι η γυναίκα, η οποία χρησιμοποιούσε το όνομα Maria Adela Kuhfeldt Rivera, και είχε δραστήρια κοινωνική ζωή στη Νάπολη, όπου έγινε φίλη με μέλη του προσωπικού του ΝΑΤΟ, ήταν στην πραγματικότητα Ρωσίδα κατάσκοπος της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Ρωσίας
TWITTER

Μια δημοσιογραφική έρευνα ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε μια Ρωσίδα κατάσκοπο που δρούσε για λογαριασμό, της GRU, (Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσίας) η οποία για περίπου μια δεκαετία παρίστανε πως ήταν σχεδιάστρια κοσμημάτων από τη Λατινική Αμερική και συμμετείχε σε πάρτι με μέλη του προσωπικού του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

Η Μαρία Αντέλα Κούχφελντ Ριβέρα ισχυριζόταν ότι ο πατέρας της ήταν Γερμανός και η μητέρα της Περουβιανή και πως γεννήθηκε στην πόλη Καγιάο του Περού.

Στην πραγματικότητα όμως, ήταν αξιωματικός της GRU από τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της Bellingcat σε συνεργασία με διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως η La Repubblica στην Ιταλία και το Der Spiegel στη Γερμανία. 

Η «Ριβέρα» ήταν μυστική πράκτορας εκπαιδευμένη να παριστάνει την ξένη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας χρησιμοποιούσαν τέτοιους πράκτορες από την πρώιμη σοβιετική περίοδο. Μερικές φορές, μάλιστα ζουν με την ψεύτικη ταυτότητά τους για δεκαετίες.

Υποδυόμενη τη «Ριβέρα», η κατάσκοπος μετακινούταν μεταξύ Ρώμης, Μάλτας και Παρισιού, πριν τελικά εγκαταστάθει στη Νάπολη, το σπίτι της Συμμαχικής Διοίκησης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γύρω στο 2013. Ίδρυσε μια μπουτίκ κοσμημάτων με το όνομα “Serein” και είχε μια δραστήρια κοινωνική ζωή.

«Ήταν μια κοπέλα τριάντα ετών, ιδιαίτερα έξυπνη, η οποία μιλούσε έξι γλώσσες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο της γραμματέως στο παράρτημα της διεθνούς Λέσχης Lions στη Νάπολη, μπόρεσε να γίνει φίλη με πολλά στελέχη του ΝΑΤΟ. Ένας υπάλληλος του ΝΑΤΟ είπε μάλιστα στους ερευνητές ότι είχε μια σύντομη ρομαντική σχέση με την «Ριβέρα».

«Πριν εξαφανιστεί, κατέκτησε πολλές καρδιές, και προκάλεσε σειρά ερωτικών απογοητεύσεων», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Το περιέγο της υπόθεσης με τη «Ριβέρα» είναι ότι ταξίδευε μάλιστα με ρωσικό διαβατήριο, όταν συνήθως οι κατάσκοποι κρύβουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία ή τη Σοβιετική Ένωση.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν η κατάσκοπος «έκλεψε» απόρρητα στοιχεία, αλλά είναι σαφές ότι ήρθε σε επαφή με έναν χώρο που αποτελεί το ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής, επιχειρησιακής ισχύος των δυτικών χωρών στην Ευρώπη.

«Είναι σαφές ότι η όλη αυτή υπόθεση θέτει γενικότερο θέμα ασφάλειας, ως προς την προστασία των στρατιωτικών μυστικών της βάσης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και του Έκτου Αμερικανικού Στόλου», τονίζουν πολλοί Ιταλοί αναλυτές.

Η Bellingcat είπε ότι εντόπισε την πραγματική ταυτότητα της Ρωσίδας πίσω από την περσόνα της ”Ριβέρα”, με βάση πληροφορίες και αντιστοίχιση φωτογραφιών από διάφορες βάσεις δεδομένων και έρευνα ανοιχτού κώδικα.

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ