Σχεδιάζεται διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας με υδροπλάνα

Πρωτοποριακή συνεργασία για την ανάπτυξη των τουριστικών και επιχειρηματικών δεσμών.
Open Image Modal
,
HELLENIC SEAPLANES

 

Τα υδροπλάνα συνεχίζουν τις δοκιμαστικές τους πτήσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όμως τακτικές πτήσεις δεν έχουμε δει ακόμα μετά το 2008!
Πάντως, συνεχίζονται οι αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων, και γίνονται συζητήσεις ακόμα και για διασύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία, με υδροπλάνα.

Αυτή η προοπτική διασύνδεσης δήμων Ελλάδας και Ιταλίας με υδροπλάνα και η ανάπτυξη τουριστικών συνεργιών, προέκυψε από το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ιταλία Κοινά πολιτιστικά αντιδάνεια και προσκλήσεις στη νέα χιλιετία», όπου συμμετείχε η Hellenic Seaplanes.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν, επίσης, πολιτικά πρόσωπα, οι δήμαρχοι των τριών δήμων της Ηλείας (Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας) και των τριών παράκτιων δήμων της Ιταλίας (Crotone, Squillace και Cira Marino).

Ιδιαίτερο ρόλο στη συζήτηση έπαιξε το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο μεσολάβησε για τη δημιουργία κοινού σημείου επαφής μεταξύ της Hellenic Seaplanes και των δήμων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου εξετάστηκε η συμβολή των υδροπλάνων στην ενίσχυση των γρήγορων μεταφορών από/προς τη Δυτική Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν υδροπλάνα ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής μέσω εναέριων περιηγήσεων πάνω από αξιοθέατα.

Η επιστροφή των Υδροπλάνων στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα υποδέχθηκαν ξανά τα υδροπλάνα στη λίμνη Παμβώτιδα, μετά από 15 χρόνια απουσίας. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση υδροπλάνου στην ιστορική αυτή λίμνη πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, φέρνοντας πιο κοντά το όραμα για την καθιέρωση τακτικών αεροπορικών συνδέσεων με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως η Αλβανία.

Η Hellenic Seaplanes, πρωτοπόρος στον τομέα των υδροπλάνων, σχεδιάζει να αναβιώσει το υδατοδρόμιο των Ιωαννίνων, συνδέοντας την πόλη με την Κέρκυρα, τους Παξούς, τα Διαπόντια Νησιά, και πλέον με προορισμούς στην Αλβανία. Σταδιακά, οι πτήσεις θα επεκταθούν και σε άλλους προορισμούς, καθιστώντας τα Ιωάννινα κόμβο διεθνών αεροπορικών συνδέσεων.

Εγκρίθηκαν τα υδάτινα πεδία σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
Ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις των πρώτων υδάτινων πεδίων στην «Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη.

Η «Αναπτυξιακή Εταιρία Έβρου Α.Ε.», με ανάδοχο την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», υπέβαλε τις αιτήσεις με τους τεχνικούς φακέλους στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) το οποίο αφού διενήργησε τους απαιτούμενους ελέγχους, σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενέκρινε τα εν λόγω υδάτινα πεδία.

Ακολούθως, τα εγκεκριμένα υδάτινα πεδία αποτυπώθηκαν στους αεροναυτικούς χάρτες και στους πλοηγούς και πλέον δύνανται να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε υδροπλάνο, με ισχύ από 26 Σεπ 2024.