Σχεδιάζονται υγειονομικά πρωτόκολλα για τουριστικές επιχειρήσεις

Πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ κι ενώ απουσιάζει κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.
Open Image Modal

Τη στιγμή που η Πορτογαλία, επίσημα, ως κυβέρνηση, θέσπισε πρωτόκολλα υγειονομικής λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία κ.ά.), στην Ελλάδα η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που αναλαμβάνει δράση.

Ναι μεν περιμένουμε σήμερα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με τις εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο σε επίπεδο τουρισμού –όπως έχω αρθρογραφήσει σχετικά- πέραν του voucher και των ρυθμίσεων που αφορούν τις επιχειρήσεις (φόροι, εισφορές κ.ά), δεν έχει γίνει τίποτα από την πολιτική ηγεσία.

Το τι θα ισχύσει με τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, όπως επίσης και το τι θα ισχύσει με τα πιστοποιητικά ή διαβατήρια υγείας, όπως αποκαλούνται.

Κι ενώ, λοιπόν, ο Τουριστικός Οργανισμός της Πορτογαλίας καθιερώνει συγκεκριμένο πιστοποιητικό, που θα λαμβάνεται από τις επιχειρήσεις που τηρούν το πρωτόκολλα, στην Ελλάδα ένας ιδιωτικός φορέας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), «έβαλε μπρος» τη διαδικασία.

Σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αλήθεια, πόσο θα αντέξουμε σε αυτόν τον τρόπο πληροφόρησης…), ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνει ότι «ξεκινήσαμε σήμερα στον ΣΕΤΕ μία προσπάθεια με τις εταιρείες-μέλη μας Cosmocert, SGS Hellas, TUV Austria και TUV Hellas, να συνθέσουμε ρεαλιστικά, βιώσιμα, εφαρμόσιμα και προσαρμοσμένα στις υγειονομικές απαιτήσεις πρωτόκολλα λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων. Η προσπάθεια θα αφορά καταλύματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το μέγεθός τους και εγχώρια μεταφορά (τουριστικά λεωφορεία και ακτοπλοΐα). Ευχαριστώ θερμά και τις τέσσερις εταιρείες για την pro-bono συμμετοχή τους στην προσπάθεια και δεσμευόμαστε να παραδώσουμε τα σχέδια στην πολιτεία το συντομότερο δυνατό για επεξεργασία και λήψη αποφάσεων. Αυτονόητο ότι θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς-μέλη μας, αλλά και όσους επεξεργάζονται ανάλογα σχέδια, όπως για παράδειγμα το ΞΕΕ.»

Εξάλλου, ο ΣΕΤΕ, με τους ομολόγους του συνδέσμους τουριστικών επιχειρήσεων Γερμανίας, Ιταλίας και Νορβηγίας, απέστειλε στην επιτροπή τουρισμού της ΕΕ υπό τον Επίτροπο T. Breton, επιστολή για οριζόντια στήριξη του τουρισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.