«Σχέδιο Μάρσαλ» από Μεξικό και χώρες της Κεντρικής Αμερικής για μπει φρένο στη μετανάστευση

Αναπτυξιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει προγράμματα, έργα και συγκεκριμένες δράσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το Μεξικό, η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα συμφώνησαν τοΣάββατο, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του νέου μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, να προωθήσουν ένα «σχέδιο ανάπτυξης» με σκοπό να ανασχεθεί η μετανάστευση από την κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ.

Οι τέσσερις χώρες σκοπεύουν να «εφαρμόσουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει προγράμματα, έργα και συγκεκριμένες δράσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας», ανέφερε η νέα μεξικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Το κείμενο αυτής της συμφωνίας υπέγραψαν ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Τζίμι Μοράλες, αυτός της Ονδούρας, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, και ο αντιπρόεδρος του Σαλβαδόρ, ο Οσκάρ Σαμουέλ Ορτίς.

Η σύνδεση ανάμεσα στο νότιο τμήμα του Μεξικού, το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα «υπογραμμίζει την ανάγκη για αναληφθούν πρωτοβουλίες για (να αντιμετωπιστεί) το φαινόμενο της μετανάστευσης», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου για τη μετανάστευση, η οποία θα διεξαχθεί τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου στο Μαρόκο. 

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Εξωτερικού, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, εξήγησε ότι το σχέδιο θα συμπεριλάβει πολλές επενδύσεις με στόχο να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη άμεσα.

Θα πρόκειται, κατά τον Εμπράρδ, για ένα πακέτο επενδύσεων παρόμοιο, «σε όρους όγκου», με το σχέδιο Μάρσαλ, μια αμερικανική πρωτοβουλία με σκοπό να βοηθήσει την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αναχώρηση τη 13η Οκτωβρίου ενός καραβανιού χιλιάδων μεταναστών από την Ονδούρα προς τις ΗΠΑ προσέλκυσε την προσοχή στο πρόβλημα των πολιτών χωρών της κεντρικής Αμερικής που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σωθούν από τη βία και την ενδημική φτώχεια.

Το «καραβάνι» αυτό, όπως και άλλα, έχει φθάσει στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπου πολλές εκατοντάδες μέλη του απωθήθηκαν την περασμένη Κυριακή, όταν αποπειράθηκαν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα με τις  ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέπτυξε 6.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό για να εμποδίσει την «εισβολή».

(με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ)