Σχεδόν 250 εκατομμύρια τα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα υποχωρεί

Τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται σε 55 από τις 240 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με επίπεδα ρεκόρ.
|
Open Image Modal
Ειδικοί που φορούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας (PPE) ψεκάζουν απολυμαντικό κατά την απολύμανση του σιδηροδρομικού σταθμού Kazansky εν μέσω της επιδημίας.
REUTERS

Τα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως έφτασαν τα 250 εκατομμύρια την Κυριακή, καθώς η άνοδος εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα έχει αρχίσει τα υποχωρεί και το εμπόριο όπως και ο τουρισμός επανέρχονται σε φυσιολογικά, περίπου, επίπεδα, αν και ορισμένες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουν κρούσματα ρεκόρ.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 36%, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Παρόλο που η εξάπλωση του ιού έχει επιβραδυνθεί, ο ίδιος εξακολουθεί να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με την ανάλυση. Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να καταγραφούν τα πρώτα 50 εκατομμύρια κρούσματα COVID.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είναι αισιόδοξοι ότι πολλές χώρες έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα, χάρη στα εμβόλια και τη φυσική έκθεση, αν και προειδοποιούν ότι ο ψυχρότερος καιρός και οι επερχόμενες γιορτές θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κρούσματα.

«Πιστεύουμε ότι από τώρα έως το τέλος του 2022, αυτό είναι το σημείο όπου μπορούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο του ιού, όπου μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις σοβαρές ασθένειες και τους θανάτους», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος που ηγείται του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Εκτός από τα εμβόλια, οι γιατροί έχουν πλέον καλύτερες θεραπείες. Η Βρετανία έγινε την Πέμπτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι COVID-19 που μπορεί δυνητικά να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και αναπτύχθηκε από κοινού από τη Merck και τη Ridgeback Biotherapeutics. Μελέτες έδειξαν ότι θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας για όσους κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν με σοβαρή λοίμωξη, αν χορηγηθεί στα πρώτα στάδιά της.

Open Image Modal
Μια γυναίκα με τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας της (PPE) κρατά το χέρι ενός ασθενούς θετικού στον κορονοϊό.
REUTERS

Οι λοιμώξεις εξακολουθούν να αυξάνονται σε 55 από τις 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Ανατολική Ευρώπη έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις που αναφέρθηκαν παγκοσμίως ήταν από χώρες της Ευρώπης, με ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις περίπου κάθε τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αρκετές περιοχές της Ρωσίας δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς ή να παρατείνουν το κλείσιμο των χώρων εργασίας για να καταπολεμήσουν την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, καθώς η χώρα έχει γίνει μάρτυρας ρεκόρ θανάτων λόγω της νόσου.

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση εμβολίου κατά του COVID-19, σύμφωνα με το Our World in Data. Λιγότερο από το 5% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι οργανισμοί που βοηθούν στον περιορισμό της πανδημίας, τον περασμένο μήνα απηύθυναν έκκληση στους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσουν με εμβόλια, τεστ και φάρμακα για τον COVID-19 τις φτωχότερες χώρες τους επόμενους 12 μήνες.

«Η ανισότητα στον τομέα των εμβολίων παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων κάλυψης», λέει ο βοηθός διευθυντής του PAHO Γιάρμπας Μπαρμπόσα, προτρέποντας τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, για να τους αποτρέψουν την υπερβολική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.