Σημαντικό σχίσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων συμμάχων σημειώθηκε στον ΟΗΕ, καθώς η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία σε ψηφοφορίες πάνω σε ψηφίσματα τη Δευτέρα που επιδίωκαν τον τερματισμό του πολέμου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Τραμπ για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ουκρανία και σε Ευρωπαίους συμμάχους, δεδομένης της μη συμμετοχής τους στις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι ΗΠΑ τάχθηκαν στην ίδια πλευρά με τη Ρωσία όσον αφορά σε ένα ουκρανικό ψήφισμα με ευρωπαϊκή στήριξη που καταδίκαζε την επιθετικότητα της Μόσχας και απαιτούσε άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, καταψηφίζοντας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γεραπετρίτης στο ΣΑ του ΟΗΕ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει»- τι είπε για τα ψηφίσματα
Οι ΗΠΑ μετά απείχαν από την ψηφοφορία πάνω στο δικό τους ψήφισμα αφού οι Ευρωπαίοι, υπό την ηγεσία της Γαλλίας, κατάφεραν να το τροποποιήσουν για να αποσαφηνιστεί πως η Ρωσία ήταν ο επιτιθέμενος. Η ψηφοφορία λάμβανε χώρα στην τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής και ενώ ο Τραμπ υποδεχόταν τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν στην Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ μετά πίεσαν για ψηφοφορία πάνω στο αρχικό προσχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου τα ψηφίσματα είναι νομικά δεσμευτικά και οι ίδιες έχουν δύναμη βέτο, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Η ψηφοφορία στο 15 μελών συμβούλιο είχε ως αποτέλεσμα 10-0, με πέντε ευρωπαϊκές χώρες να απέχουν: Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Δανία.
Η Ντόροθι Καμίλ Σι, υπηρεσιακή απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, περιέγραψε το ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως «απλή ιστορική δήλωση...που κοιτά προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω. Ένα ψήφισμα που εστιάζει σε μια απλή ιδέα: Το τέλος του πολέμου».
Ελάχιστες φορές οι ΗΠΑ έχουν έρθει τόσο σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Σημειώνεται πως από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν τρία χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι σε αδιέξοδο λόγω της δύναμης βέτο της Ρωσίας. Για αυτό το λόγο η Γενική Συνέλευση είναι το κύριο φόρουμ συζητήσεων για τον πόλεμο, μα τα ψηφίσματά του δεν είναι δεσμευτικά, αντίθετα με αυτά του ΣΑ.
Με πληροφορίες από Associated Press, BBC