Η Λιζ Τρας ανέλαβε την Βρετανία σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές, καθώς δεν έχει μόνο να λύσει το γρίφο της κρατικής επιχορήγησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα αλλά και το πως θα ζεστάνει τα σχολεία της χώρας.
Σύμφωνα με το CNBC, με τις αίθουσες να είναι έτοιμες να ανοίξουν, οι υπεύθυνοι εστίασης, που τροφοδοτούν με φαγητό τα σχολεία, προειδοποιούν ότι φέτος η ποιότητα και η ποσότητα των σχολικών γευμάτων θα είναι χαμηλότερη, καθώς η κρίση στο κόστος ζωής διογκώνεται.
Έτσι τα σχολεία, όπως και τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα στις ζεστές αίθουσες διδασκαλίας ή στα σχολικά γεύματα καθώς τα χρήματα δεν αρκούν και για τα δύο.
Η τιμή της ενέργειας, που αυξήθηκε ραγδαία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω ευρύτερων περιορισμών στην προσφορά, οδήγησε την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας να αυξήσει το ετήσιο ανώτατο όριο για τους λογαριασμούς ενέργειας κατά 80%.
Το κόστος αυτό αναμένεται ωστόσο να αυξηθεί περισσότερο για μη οικιακά ακίνητα, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Η άνοδος συσσωρεύει την πίεση στους προϋπολογισμούς των σχολείων - και ιδιαίτερα στις επιδοτήσεις τροφοδοσίας - οι οποίοι έχουν ήδη αυξηθεί εν μέσω υψηλότερου εργατικού κόστους, συνεχιζόμενων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω του Covid.
Ταραχώδεις εποχές
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει δωρεάν σχολικά γεύματα για όλους τους μαθητές από 4 έως 7 ετών, στα δημόσια σχολεία στην Αγγλία, καθώς και για μεγαλύτερα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.
Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες όμως, τα σχολεία καλούνται να βρουν εκείνα τα χρήματα για να καλύψουν τα πρόσθετα έξοδα ή να κάνουν περικοπές.
«Φτάνουμε σε ένα οριακό σημείο. Οι διευθυντές θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε στο CNBC ο Ρόμπ Περσίβαλ, επικεφαλής πολιτικής στη φιλανθρωπική οργάνωση τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, Soil Association.
«Στόχος δεν είναι να προσφέρουν τα σχολεία μόνο τα γεύματα αλλά να μπορούν να ζεστάνουν και τις τάξεις τον κρύο χειμώνα» υπογράμμισε.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα περισσότερα σχολεία στο να μειώνουν τα γεύματα, να στραφούν σε εισαγωγές χαμηλότερης ποιότητας προϊόντων ή να προσφέρουν κρύα γεύματα αντί ζεστών φαγητών», είπε ο Περσίβαλ.
Ο Άνταμ Κέρτις, συνιδιοκτήτης της Dolce, μιας εταιρείας τροφοδοσίας που εξυπηρετεί περίπου 650 σχολεία σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, είπε ότι οι παραγγελίες για την πρώτη εβδομάδα του τριμήνου παρέμεινα σταθερές, όμως προετοιμάζεται για μια αβέβαιη σχολική χρονιά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ακολουθήσουν ταραχώδεις στιγμές», είπε ο Κέρτις.
Ανεπαρκής η βοήθεια της κυβέρνησης
Τον Ιούνιο, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι η χρηματοδότηση για το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο, η οποία παρέχεται απευθείας σε σχολεία που συνήθως στη συνέχεια αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες εστίασης, θα αυξηθεί κατά 7 πένες από 2,34 £ σε 2,41 £ το γεύμα, από τον Απρίλιο του 2022.
Ο προϋπολογισμός για τα δωρεάν γεύματα είναι 2,47 £ ενώ οι εταιρείες τροφοδοσίας ζητούν τουλάχιστον 2,90 λίρες.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εστίασης και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρέχουν τρόφιμα στα σχολεία, χαρακτήρισαν την αύξηση κατά 2,9% ανεπαρκή, αφού δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε στο νέο υψηλό 40 ετών του 10,1% τον Αύγουστο.
Σε έρευνα που διεξήχθη το περασμένο τρίμηνο σε σχολεία στη Βρετανία διαπιστώθηκε, οτι περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) των εταιρειών τροφοδοσίας είπαν ότι πρέπει να μειώσουν τις επιλογές στο μενού τους, ενώ πάνω από τους μισούς (55%) ότι η ποιότητα των τροφίμων θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη.
Μια ξεχωριστή έρευνα του Ιουνίου από την Soil Association διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί (47%) από τους παρόχους σχολικών γευμάτων ανησυχούσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις νόμιμες προδιαγραφές για τα τρόφιμα εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται.
Ακόμη περισσότεροι (55%) δήλωσαν ότι ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα για να μειώσουν το κόστος.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τα παιδιά να καταναλώνουν κακής ποιότητας επεξεργασμένα τρόφιμα που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους καθώς θα έχουν έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C και τελικά να υπονομεύσει την μαθησιακή τους ικανότητά στην τάξη.
Η LACA ζήτησε να επεκταθούν τα δωρεάν σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες κερδίζουν λιγότερα από 20.000 £ , περίπου 23.000 ευρώ ετησίως, αντί για το όριο των 7.400 £ μετά τους φόρους που ισχύει σήμερα.