Τρόπους κοινής αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 24 χώρες αναζητούν οι επτά χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες (G7).
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 (σ.σ οι υπουργοί Υγείας ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας) για να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι υπουργοί της Ομάδας των 7 συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.
Ειδικότερα συμφώνησαν να συντονίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, την προσέγγιση που ακολουθούν οι χώρες τους όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την έρευνα για τον νέο ιό και τη συνεργασία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
«Μια κατάλληλη απάντηση στον ιό μπορεί μόνο να συντονιστεί διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή ένας ιός δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα ούτε από εθνικότητες», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Γενς Σπαν.
Αύριο, Τρίτη, ο Σπαν θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Στην G7 βέβαια δεν είναι μέλος η Κίνα όπου ξέσπασε η επιδημία ενώ η συνεργασία των μεγάλων χωρών και της ΕΕ με την Πεκίνο, σε όλα τα επίπεδα, είναι αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος.
Το κλίμα βέβαια μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας είναι ήδη ηλεκτρισμένο. Αρκετά δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση του Πεκίνου για τους χειρισμούς τους σε σημείο που να της καταλογίζουν κρίσιμες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κατηγορούν αλλήλους
Το δε Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ πως με τις ενέργειές της προκαλεί προκαλεί πανικό αντί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, όπως τονίζει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνίνγκ.
«Το μόνο που έκαναν (οι ΗΠΑ) είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο. Ήταν ένα κακό παράδειγμα», είπε η Χουά στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου και πρόσθεσε ότι η Κίνα ήλπιζε ότι οι χώρες θα έπαιρναν αποφάσεις και θα είχαν αντιδράσεις που θα ήταν λογικές, ψύχραιμες και βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες άλλων χωρών.
Εξανεμίστηκαν 393 δισ. δολάρια
Οι κατηγορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που 393 δισεκ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τον κινεζικό χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς σήμερα, με το γουάν και τις τιμές των εμπορευμάτων να καταγράφουν βουτιά, καθώς οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τον οικονομικό του αντίκτυπο σημάδεψαν την πρώτη ημέρα συναλλαγών στην Κίνα μετά την έλευση του νέου κινεζικού έτους.
Η βουτιά σχεδόν κατά 8% του σύνθετου δείκτη του χρηματιστηρίου της Σανγκάης ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Το κινεζικό νόμισμα ξεπέρασε το επίπεδο των 7 γουάν ανά δολάριο, ενώ τα εμπορεύματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη Σανγκάη, από το φοινικέλαιο έως τον χαλκό, υποχώρησαν στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο διαπραγμάτευσης.
Καθησυχαστικός ο Τραμπ
Στο μεταξύ τα κρούσματα του 2019-nCoV στις ΗΠΑ είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για το νέο κορονοϊό και τονίζει πως το κράτος έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των Αμερικανών ενώ παράλληλα η Ουάσινγκτον έχει προφέρει βοήθεια στην Κίνα.
Βέβαια, σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε πως το Πεκίνο δεν δέχθηκε την προσφορά για την χορήγηση βοήθειας.
«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί, αλλά ναι το αντιμετωπίσαμε, ναι» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox.
Οι ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ οδήγησαν τις αρχές να ανακοινώσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία, αλλά και να απαγορεύσουν την είσοδο ξένων υπηκόων που έχουν πρόσφατα επισκεφτεί την Κίνα.
Απελάσεις και κλειστά σύνορα
Η δε Ρωσία, που επίσης δεν είναι μέλος της G7, φαίνεται να εξετάζει πλέον και το ενδεχόμενο της απέλασης ξένων πολιτών που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό όπως είπε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με το Interfax.
Ο Μισούστιν πρότεινε επίσης να αναβληθεί το Ρωσικό Επενδυτικό Φόρουμ 2020 που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα στις 12-14 Φεβρουαρίου.
Τα πρώτα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Ρωσία αναφέρθηκαν την Παρασκευή.
Επίσης στο Χονγκ Κονγκ επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ ανακοίνωσε το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα, παρά τα αιτήματα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
Η Λαμ είχε ήδη κλείσει κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, αναστέλλοντας επίσης τις μετακινήσεις με οχηματαγωγά πλοία και τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η Κάρι Λαμ σημείωσε επίσης ότι το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων με την ηπειρωτική Κίνα ”δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε πρακτικό μέτρο” ενώ είναι ”μεροληπτικό”, αλλά πρόσθεσε ότι ”δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω μέτρα, αν εξελιχθεί η κατάσταση”.
Σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σχετικά ότι η απεργία αυτή είναι ”εξαιρετικά κακή” και βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Κάρι Λαμ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πηγές: Reuters, New York Times.