Να απαγορευθεί το δικαίωμα της διπλής υπηκοότητας για τους Τούρκους που ζουν στο Βέλγιο έθεσε μια βελγίδα πολιτικός έπειτα και από την είδηση ότι το 72% των Τούρκων που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Βέλγιο ψήφισε υπέρ του Ερντογάν.
Η Ζουχάλ Ντεμίρ, μέλος του συντηρητικού, εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA (New Flemish Alliance), με δηλώσεις της στην εκπομπή “Terzake” της VRT, όπως μεταδίδουν οι Brussels Times, είπε ότι οι Ευρωπαίοι Τούρκοι λειτουργούν ως εκλογικό ντόπινγκ υπέρ του Ερντογάν. Υπογράμμισε δε ότι «ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κατήχηση των Τούρκων εδώ είναι να καταστεί αδύνατο να ψηφίσουν τον Ερντογάν».
Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό που την εξέπληξε είναι πως πολλοί από τους Τούρκους στο Βέλγιο που ψήφισαν το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν είναι μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς που δεν έχουν καμία πρόθεση να ζήσουν στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι στο Βέλγιο έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές από το 2014. Φέτος, υπήρχαν περίπου 135.000 Τούρκοι που είχαν δικαίωμα ψήφου και από αυτούς ψήφισαν οι 85.000 εκ των οποίων το 72% τάχθηκε υπέρ του Ερντογάν. Εκτιμάται ότι η τουρκική κοινότητα στο Βέλγιο ξεπερνά τις 250.000.
Ο Ερντογάν είναι επίσης πολύ δημοφιλής στην τουρκική κοινότητα άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Στις Κάτω Χώρες (68,4%), τη Γερμανία (65,4%), τη Γαλλία (64,2%) και το Λουξεμβούργο (59,2%).
Η Ντεμίρ, η οποία έχει τουρκοκουρδικές ρίζες, απαρνήθηκε την τουρκική της υπηκοότητα το 2017 αιτιολογώντας την απόφασή της λέγοντας ότι άνθρωποι που ασκούν συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως δικαστές, υπουργοί ή πολιτικοί, θα πρέπει να δηλώνουν πίστη στο Βέλγιο και η διπλή υπηκοότητα δεν συνάδει με αυτό.
Ωστόσο αν και αρχικά υποστήριξε τη αφαίρεση της διπλής υπηκοότητας από τους Τούρκους που ζουν στο Βέλγιο στη συνέχεια εμφανίσθηκε πιο συγκαταβατική υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να την έχουν αλλά χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα να ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές.
«Δεν νομίζω ότι είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να έχουν λόγο για τη δημοκρατία στην Τουρκία, ενώ δεν ζουν εκεί».
Η Ντεμίρ είναι μεταξύ αρκετών Βέλγων πολιτικών που έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για τη δράση του ιδρύματος «Ντιγιανέτ» και για το λόγο αυτό έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της. Η Ντιγιανέτ, δηλαδή η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας με δράση όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά και στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού, θεωρείται από πολλούς ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Δύση με την οποία έλεγχει την τουρκική διασπορά.
Μάλιστα από το 2019 οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου ανέφεραν ότι η «Ντιγιανέτ» προκαλεί πόλωση στην τουρκική κοινότητα παρουσιάζοντας τους αντιπάλους του κόμματος του Ερντογάν ως ”εχθρούς του κράτους”.
Υπενθυμίζεται ότι η Ντιγιανέτ, όπως και ο Ερντογάν, κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Μάλιστα η δράση πολλών ιμάμηδων στην Ευρώπη, μελών της Ντιγιανέτ και ιδιαίτερα στη Γερμανία, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών με συλλήψεις για το αδίκημα της κατασκοπίας.