Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο Φερνάντου Χανταντ από τον χώρο της κεντροαριστεράς αναμένεται να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, καθώς στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Κυριακή συγκέντρωσαν αντίστοιχα το 46% και το 29% των ψήφων. Μάλιστα ο ακροδεξιός υποψήφιος και νοσταλγός της δικτατορίας κατάφερε να επικρατήσει ξεκάθαρα στις δύο πλουσιότερες πολιτείες της χώρας και σε 17 από τις συνολικά 17.
Ο Φερνάντου Χαντάντ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης — την οποία κέρδισε ο ακροδεξιός αντίπαλός του Ζαΐχ Μπολσονάρου, συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων — αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.
«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάουλου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο Χαντάντ τόνισε πως ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.
Φταίει το...ηλεκτρονικό σύστημα
Από την πλευρά του ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε πως είναι «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».
«Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρου σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Ο ακροδεξιός πολιτικός έλαβε το 46% των ψήφων και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον κεντροαριστερό Φερνάντου Αντάτζι, ο οποίος έλαβε το 29%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.
«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας (...). Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», την εκλογική επιτροπή της χώρας, πρόσθεσε.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ακροδεξιός υποψήφιος είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε «νίκη δεν θα είναι» η δική του, πριν ανακρούσει πρύμνα μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και διαβεβαιώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.
Εκτός Γερουσίας η Ντίλμα Ρουσέφ
Στο μεταξύ η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία παύθηκε το 2016 από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στη Γερουσία. Η Ρουσέφ, υποψήφια του Κόμματος Εργαζομένων (PT), κατέλαβε την τέταρτη θέση, με το 15,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με το 97% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.
Για πολλούς αναλυτές, πρόκειται για πανωλεθρία, ένα «σκληρό χτύπημα» από πολιτική σκοπιά για την πρώην αρχηγό του κράτους, η οποία σαρώθηκε από το κύμα των ψήφων «εναντίον του PT», από μέρους εκείνων που προσάπτουν στο κόμμα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την ευθύνη για τα σκάνδαλα διαφθοράς και στη Ρουσέφ κακοδιαχείριση της οικονομίας.
Αυτό το κύμα μεταφράστηκε στο καθαρό προβάδισμα που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου έναντι του υποψήφιου του PT, του Φερνάντου Χαντάντ.
Η Ρουσέφ, η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία, ανέλαβε την εξουσία το 2010. Επανεξελέγη οριακά το 2014, πριν παυθεί από το Κογκρέσο το 2016, μετά τη δίκη της για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)