Σε δημοπρασία από τον Sotheby’s έργο που «φιλοτέχνησε» το ανθρωποειδές ρομπότ Ai-Da

Πρόκειται για πορτρέτο του Βρετανού μαθηματικού και «πατέρα» της επιστήμης των υπολογιστών, Άλαν Τούρινγκ. Η Ai-Da γράφει ήδη ιστορία.
|
Open Image Modal
Η Ai-Da ζωγραφίζει στην Παγκόσμια Σύνοδο για την ΤΝ, Γενεύη, 30 Μαΐου 2024. (Photo by Lian Yi/Xinhua via Getty Images)
Xinhua News Agency via Getty Images

Ο οίκος Sotheby’s θα δημοπρατήσει για πρώτη φορά έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από ανθρωποειδές ρομπότ με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταξύ των έργων που θέτει προς πώληση στη δημοπρασία digital art  την οποία διοργανώνει στις 31 Οκτωβρίου, είναι και το «A.I. God. Portrait of Alan Turing» (2024) που «φιλοτέχνησε» το ανθρωποειδές ρομπότ - «καλλιτέχνης» Ai-Da.

Το πορτρέτο του Βρετανού μαθηματικού, κρυπτογράφου και «πατέρα» της επιστήμης των υπολογιστών, με άλλα λόγια της πληροφορικής, Άλαν Τούρινγκ (1912 - 1954) αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 120.000 και 180.000 δολαρίων.

Το ανθρωπόμορφο, εξαιρετικά ρεαλιστικό ρομπότ που μοιάζει με γυναίκα, σχεδιάζει και ζωγραφίζει με τη βοήθεια καμερών που βρίσκονται στα «μάτια» του, αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και των δύο ρομποτικών βραχιόνων που αποτελούν τα «χέρια» του.

Open Image Modal
Το πορτρέτο του Άλαν Τούρινγκ, έργο του ρομπότ Ai-Da.
Sotheby's

Ο πίνακας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Μάιο του 2024, ως μέρος ενός πολύπτυχου με πέντε έργα.

Το ρομπότ που χρησιμοποιεί ένα προηγμένο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να μιλήσει, είχε δηλώσει με αφορμή την έκθεση: «Μέσω του έργου μου για τον Άλαν Τούρινγκ, αποτίνω φόρος τιμής στα επιτεύγματα και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο μου ευθυγραμμίζεται με το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών ότι η ΤΝ χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, κάτι που υποστήριζε και ο Άλαν Τούρινγκ».

Η Ai-Da σχεδιάστηκε το 2019 από τον έμπορο έργων τέχνης και γκαλερίστα Aidan Meller, ενώ οι αλγόριθμοι που της δίνουν τη δυνατότητα να ζωγραφίζει αναπτύχθηκαν από ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Φέρει τροποποιημένο το όνομα της Βρετανίδας πρωτοπόρου της πληροφορικής Άντα Λάβλεϊς, κόρης του λόρδου Βύρωνα και παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση, με τίτλο «Unsecured Futures», στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως δήλωσε ο Meller στο CBS, τα έσοδα από την πώληση θα επανεπενδυθούν στο πρότζεκτ, η λειτουργία του οποίου έχει υψηλό κόστος.

Ανεξάρτητα από την τελική τιμή πώλησης, η Ai-Da γράφει ήδη ιστορία ως το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ- καλλιτέχνης έργο του οποίου δημοπρατείται από μεγάλο οίκο δημοπρασιών.

Με πληροφορίες από Artnews