Σε ελεύθερη πτώση η παγκόσμια οικονομία λόγω κορονοϊού

Σε ελεύθερη πτώση η παγκόσμια οικονομία λόγω κορονοϊού
Open Image Modal
TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Σε ελεύθερη πτώση οι Ευρωπαϊκές αγορές. Κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου. Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 45 μηνών χτύπησε το Ελληνικό χρηματιστήριο. Οι αγορές κινούνται σε ρυθμούς πανικού, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ξεπούλημα μετοχών και τους αναλυτές να αδυνατούν να προβλέψουν το μέγεθος των συνολικών απωλειών.

Η εξάπλωση του κορονοϊού ενισχύει την προοπτική παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας, με τον δείκτη διάθεσης των επενδυτών στην Ευρωζώνη να υποχωρεί τον Μάρτιο στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2013.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ξεκινήσει στην ουσία πόλεμο τιμών απλά ήταν το σπίρτο σε μια αγορά που έχει γεμίσει εύφλεκτα υλικά. Η ανοιχτή κόντρα Σαουδικής Αραβίας με την Ρωσία για την τιμή του πετρελαίου απλά αποσταθεροποίησε ακόμα περισσότερο τις ήδη κλονισμένες αγορές.

«Το αργό πετρέλαιο έχει γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα για τις αγορές από τον κορωνοϊό», δήλωσε αναλυτής στο CNBC. «Είναι ουσιαστικά αδύνατο για τον S&P 500 να ανακάμψει, αν το αργό συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο» πρόσθεσε.

Ελεύθερη πτώση

Οι αρνητικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία διαδέχονται η μία την άλλη σε ένα γαϊτανάκι τρόμου. Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας μετά το χτύπημα του ιού προβλέπει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο. Η εκτίμηση για ανάπτυξη μόλις 0,1% του ΑΕΠ χτύπησε κόκκινο συναγερμό στο Παρίσι.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί αναθεώρησαν επί τα χείρω τις ούτως ή άλλως αρνητικές τους εκτιμήσεις. Οι διεθνείς οίκοι παγώνουν τις ανακοινώσεις σχετικά με την αξιολόγηση των κρατών.

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ρίχνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη ρευστότητα των τραπεζών. Τα σχεδόν 50 δις ευρώ έχουν στόχο να συγκρατήσουν τις απώλειες και να ενισχύσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ανησυχία στις αγορές

Το ζήτημα των οικονομολόγων είναι οτι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι περιορισμένα. Η ζήτηση περιορίζεται ταυτόχρονα με την προσφορά και οι αγορές αναζητούν σημείο ισορροπίας την ώρα που αυξάνονται οι απαγορεύσεις. Τα γνωστά εργαλεία μοιάζουν να μην είναι αρκετά, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός οτι το ένα μετά το άλλο «πέφτουν» τα ασφαλή καταφύγια των επενδυτών.Στην Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, τα περίφημα CDS, σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο. Οι επενδυτές συνεχίζουν να ψάχνουν ασφαλές καταφύγιο, αλλά και ειδήσεις που θα δημιουργήσουν έστω και ψήγμα αισιοδοξίας στις αγορές.

Καθυστερήσεις

Αποφάσεις αναμένονται την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ενίσχυση της ρευστότητας θεωρείται δεδομένη μετά την FED και από την ΕΚΤ. Ωστόσο,  στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κρίση μόνο με μέτρα νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές εκτιμούν ότι σύντομα οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν και σε μέτρα στήριξης δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Στην Ευρώπη τα πράγματα μοιάζουν πιο δύσκολα σε σχέση με την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει οτι αναμένεται το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, να ζητήσει μέτρα χαλάρωσης της τραπεζικής εποπτείας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιδείξουν ελαστικότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές για δημοσιονομική ευελιξία σε σχέση με τις δεσμεύσεις του συμφώνου σταθερότητας. Οι προτάσεις από την πλευρά της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανιας αλλά και της Ελλάδας είναι ήδη στο τραπέζι. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα «αποφύγουν» να λάβουν σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ενδεικτικό των προθέσεων των «σκληρών» της Ευρωζώνης είναι το γεγονός ότι μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πάντα προέβλεπε ότι είναι δυνατή η λήψη ειδικών μέτρων κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, ακόμα και ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, το οποίο συνήθως αποτελεί το ανώτατο όριο για δημοσιονομικά ελλείμματα, μπορεί να ανασταλεί, δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι μία πιθανότητα. Αυτό συνέβη το 2009, υπήρξε μία συλλογική απόφαση από όλες τις χώρες στην ΕΕ να αναστείλουν προσωρινά αυτή την επίδοση αλλά αυτό είναι μέρος του Συμφώνου» σχολίασε.

Επιχειρώντας μάλιστα να περιορίσει τις προσδοκίες για άμεσες αποφάσεις είπε «δεν υφίσταται ζήτημα αναστολής, είναι ζήτημα να αποφασίσουμε πότε θα πρέπει να κάνουμε το βήμα αυτό, δεν περιμένω να συμβεί την επόμενη Δευτέρα αλλά είναι θετικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε την ευελιξία η οποία μπορεί να χρειαστεί».