Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια λόγω κορονοϊού και αναστολής ταξιδιών στις ΗΠΑ

«Βουτιά» στις μετοχές των αεροπορικών εταιριών.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Βαριές απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ το πετρέλαιο σημείωσε βουτιά μετά την απαγόρευση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, των ταξιδιών από την Ευρώπη για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, που απειλεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Με την πανδημία να προκαλεί χάος στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, οι επενδυτές απογοητεύονται επίσης από την έλλειψη ευρύτερων μέτρων στο σχέδιο του Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι συναλλαγές στους τρεις βασικούς δείκτης της Wall Street ανεστάλησαν αυτόματα λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης καθώς ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 7%, ενεργοποιώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Στις 15:35 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1.696,31 μονάδες, ή 7,20%, στις 21.856,91 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε βουτιά 192,33 μονάδων, ή 7,02%, στις 2.549,05 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση κατά 558,80 μονάδες, ή 7,03%, στις 7.393,25 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί νωρίτερα κατά 6%. Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής καταποντίστηκαν με πτώση 9,9%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι πτώσεις αυτές οδήγησαν τον δείκτη MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σε περιοχή « bear market», που ορίζεται ως πτώση κατά 20% από το υψηλό επίπεδο 52 εβδομάδων. Ο δείκτης καταγράφει σήμερα πτώση άνω του 2%.

Οι επενδυτές έσπευσαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’, από τα ομόλογα και τον χρυσό έως το γεν και το ελβετικό φράγκο. Η αξία του bitcoin βυθίστηκε, σημειώνοντας πτώση 25%, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.

 

Open Image Modal
KAZUHIRO NOGI via Getty Images

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 4,4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 5%.

Οι αυστραλιανές μετοχές υποχώρησαν κατά 7,4% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών ενώ ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε κατά 4,8% σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε νωρίτερα οριακή πτώση 0,6% στα 1.624,16 δολάρια η ουγγιά, αν και παραμένει χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο της Δευτέρας πάνω από τα 1.700 δολάρια.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε νωρίτερα στο 0,6861%, αν και είναι πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,318% της Δευτέρας.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές πετρελαίου επλήγησαν από τον κλιμακούμενο πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, εκτός των φόβων για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε νωρίτερα κατά 6,06% στα 30,98 δολάρια το βαρέλι, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 6,5% στα 33,46 δολάρια το βαρέλι.

Ο χαλκός, που θεωρείται δείκτης για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτεταμένης βιομηχανικής της χρήσης, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,89% στα 103,60 γεν και κατά 0,14% στο 0,9366 φράγκο. Το ευρώ κινείτο νωρίτερα στο 1,1243 δολάριο, με πτώση 0,2%.

 

Open Image Modal
Anthony Kwan via Getty Images

Σφοδρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών από την απόφαση του Τραμπ να περιορίσει τα ταξίδια από την Ευρώπη για 30 ημέρες, καταγράφοντας βουτιά σχεδόν 20%. Η μετοχή της Air France KLM, που έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 15% στα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου του 2012. Οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, σημείωσαν απώλειες 9,5%. Η μετοχή της εταιρίας κρουαζιέρας Carnival καταποντίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Open Image Modal
Jeenah Moon via Getty Images

Οι επενδυτές ζητούν συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οπως λένε, τα χαμηλότερα επιτόκια ή τα προγράμματα κρατικών δαπανών από μόνα τους δεν θα λύσουν την κρίση. Μόνο ο περιορισμός του ιού μπορεί να το κάνει αυτό. Ωστόσο, τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στήριξη της οικονομίας εν τω μεταξύ, και οι επενδυτές φοβούνται ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς αυτά.

(με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ)