Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για τις εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Ξαναφουντώνει η κόντρα μεταξύ των δύο βαλκανικών κρατών, τα βλέμματα στραμμένα στις κρίσιμες συνομιλίες της Πέμπτης.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ειρηνευτική του δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο εάν υπάρξει κλιμάκωση των εντάσεων με τη γειτονική Σερβία, δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας την Τετάρτη, την παραμονή των κρίσιμων συνομιλιών μεταξύ των αποξενωμένων γειτόνων στα δυτικά Βαλκάνια.

«Εχουμε τώρα μια σημαντική αποστολή, μια στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο σχεδόν 4.000 στρατιώτων», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες.

«Εάν χρειαστεί, θα μετακινήσουμε δυνάμεις, θα τις αναπτύξουμε όπου χρειάζεται και θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Εχουμε ήδη αυξήσει την παρουσία στο βορρά. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα» πρόσθεσε.

Open Image Modal
Johanna Geron via Reuters

Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου πυροδοτήθηκαν αυτόν τον μήνα όταν η Πρίστινα είπε ότι θα υποχρεώσει τους Σέρβους που ζουν στο βορρά, τους οποίους υποστηρίζει το Βελιγράδι και που δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδίδονται στην χώρα.

Η κατάσταση ηρέμησε όταν ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπίν Κούρτι, υπό την πίεση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφώνησε να αναβάλει τον κανόνα των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Open Image Modal
Johanna Geron via Reuters

Παράλληλα, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επέβλεψαν την άρση των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι Σέρβοι.

Open Image Modal
Fatos Bytyci via Reuters

 

Ωστόσο, ο Βούτσιτς είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι συνομιλίες με τον Κούρτι την Πέμπτη, οι οποίες θα γίνονται με την βοήθεια της ΕΕ, θα είναι δύσκολες επειδή οι δύο πλευρές διαφωνούν σχεδόν σε όλα.

Το Κόσοβο κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά από μια εξέγερση των ανταρτών ενάντια στην κατασταλτική κυριαρχία του Βελιγραδίου.

Open Image Modal
Fatos Bytyci via Reuters

Η Σερβία νομικά εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της. Αρνείται ότι πυροδοτεί εντάσεις και συγκρούσεις εκεί και κατηγορεί την Πρίστινα ότι καταπατά τα δικαιώματα των σερβικών μειονοτήτων. Οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν το 5% σε ένα πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίου πολιτών, που είναι κατά 90% Αλβανοί.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια νέα γενιά νεαρών ανδρών, που βλέπουν το Κόσοβο ως σερβικό έδαφος και δεν θα αντέχουν πλέον τον τρόμο».