Σε επιπλέον έξι εβδομάδες επικίνδυνου καύσωνα εκτέθηκε η ανθρωπότητα λόγω κλιματικής κρίσης

Σε κάποιες περιοχές οι ημέρες με ακραία υψηλές θερμοκρασίες ήταν περίπου 150 περισσότερες-δηλ. μισός χρόνος- απ ό,τι αν δεν υπήρχε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Open Image Modal
Αναζητώντας δροσιά σε συντριβάνι στο κέντρο της Μαδρίτης εν μέσω καύσωνα
via Associated Press

Η κλιματική κρίση προκάλεσε επιπλέον έξι εβδομάδες επικίνδυνα ”καυτών” ημερών το 2024 για τον μέσο άνθρωπο, επιβαρύνοντας τον μοιραίο αντίκτυπο των καυσώνων σε όλο τον κόσμο.

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο ήταν πολύ χειρότερες για μερικούς όπως έδειξε μια ανάλυση από το World Weather Attribution (WWA) και το Climate Central. Μάλιστα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής και του Ειρηνικού επλήγησαν περισσότερο. Πολλοί άντεξαν περίπου 150 περισσότερες ημέρες επικίνδυνης ζέστης -δηλαδή σχεδόν μισό χρόνο- από ό,τι εάν δεν υπήρχε το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, βάσει της συγκεκριμένης ανάλυσης, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου υπέστησαν τουλάχιστον δύο μήνες θερμοκρασιών υψηλού κινδύνου. Ακόμη και στις λιγότερο πληγείσες περιοχές, όπως  Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Αυστραλία, η ρύπανση από άνθρακα λόγω καύσης ορυκτών καυσίμων προκάλεσε τρεις επιπλέον εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών. 

Οι όλο και πιο δυνατοί αλλά και επίμονοι καύσωνες είναι η πιο θανατηφόρα συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Ο τερματισμός της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η επιδείνωση των επιπτώσεων, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. 

Οι ερευνητές ζήτησαν να αναφέρονται οι θάνατοι από τα κύματα καύσωνα σε πραγματικό χρόνο, καθώς εκτιμούν πως τα υφιστάμενα δεδομένα είναι υποτιμημένα. 

Είναι πιθανό ότι αμέτρητα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο τις τελευταίες δεκαετίες.

″Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης των ορυκτών καυσίμων δεν υπήρξαν ποτέ πιο ξεκάθαρες και πιο καταστροφικές από το 2024 αφού προκάλεσαν απίστευτα δεινά”, σχολίασε η δρ Φρεντερίκα Όττο  από το Imperial College του Λονδίνου και συνεπικεφαλής του WWA.

″Οι πλημμύρες στην Ισπανία, οι τυφώνες στις ΗΠΑ, η ξηρασία στον Αμαζόνιο και οι πλημμύρες σε ολόκληρη την Αφρική είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε να χειροτερεύουν τα πράγματα: να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα”.

Ο Τζόζεφ Τζιγκουέρε, τεχνικός έρευνας στο Climate Central, σχολίασε: ”Σχεδόν παντού στη Γη, οι ημερήσιες θερμοκρασίες που είναι αρκετά υψηλές ώστε να απειλούν την ανθρώπινη υγεία έχουν γίνει πιο συχνές λόγω της κλιματικής κρίσης”. 

Η νέα ανάλυση εντόπισε τοπικά ”επικίνδυνες ημέρες θερμότητας” υπολογίζοντας την οριακή θερμοκρασία για το θερμότερο 10% των ημερών από το 1991-2020. Αυτές οι μέρες συνδέονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των ημερών που ξεπέρασαν αυτό το όριο το 2024 με αυτές σε ένα σενάριο χωρίς παγκόσμια υπερθέρμανση για να υπολογίσουν πόσες επιπλέον ζεστές ημέρες προκλήθηκαν από την κλιματική κρίση.

Βρήκαν ότι ο μέσος άνθρωπος εκτέθηκε σε επιπλέον 41 ημέρες επικίνδυνης ζέστης, υπογραμμίζοντας πώς η κλιματική κρίση εκθέτει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε επικίνδυνες θερμοκρασίες για μεγαλύτερες περιόδους του έτους.

Η Ινδονησία, όπου ζουν 280 εκατομμύρια άνθρωποι, βίωσε 122 ημέρες επιπλέον επικίνδυνης ζέστης, όπως και η Σιγκαπούρη και πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Στη Μέση Ανατολή, οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας άντεξαν 70 επιπλέον ζεστές μέρες, σε ένα έτος.