Συνολικά 5813 άτομα, που μετά την άφιξη τους ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, έφτασαν και καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1262 στη Σάμο. Μέχρι και την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, στα νησιά πέρασαν 950 άτομα - 531 στη Λέσβο, 112 στη Χίο και 307 στη Σάμο. Από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης έχει αναφερθεί η άφιξη άλλων 140 ατόμων - 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο.
Σύσκεψη δημάρχων - περιφερειάρχη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, συγκάλεσε στη Μυτιλήνη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας και στην οποία «καταγράφηκε η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά».
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί «το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου» οι δήμαρχοι των νησιών που συμμετείχαν σε σύσκεψη (απουσίαζαν οι δήμαρχοι Αγίου Ευστρατίου και Φούρνων) κατέληξαν ομόφωνα στα παρακάτω:
«1. Την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας
2. Την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ
3. Την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νήσων και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ώστε η σημερινή αναλογία του 1 προς 7 (μετανάστες προς γηγενείς) των νήσων να μειωθεί στο 1 προς 170 της ηπειρωτικής χώρας.
4. Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες
5. Την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια
6. Την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ
7. Την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα».
Οι δήμαρχοι καταλήγουν την ανακοίνωση δηλώνοντας «την απόφαση της συνεχούς παρακολουθήσεως των εξελίξεων στο κορυφαίο αυτό για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου ζητήματος και προγραμματίζουν νέα συνάντηση εντός μηνός στη Χίο».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα που είναι κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Πηγή: ΑΠΕ