Ευρώπη: Η μία μετά την άλλη οι χώρες επαναφέρουν σκληρούς περιορισμούς ενόψει Χριστουγέννων

Καθολικό lockdown στη Γερμανία, κλείνουν ξανά παμπ και εστιατόρια στο Λονδίνο - Εισήγηση για αυστηρή καραντίνα σε Ιταλία και Ελβετία.
|
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Γενικό, αυστηρό lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη (16/12) και τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου σε όλη την Γερμανία, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» που εφαρμόστηκε από τη 2η Νοεμβρίου να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα λιανικής, τα οποία ήταν μέχρι τώρα ανοιχτά, αναστέλλουν την λειτουργία τους, με εξαίρεση όσα πωλούν «απολύτως απαραίτητα» είδη: φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων, καθώς και καταστήματα με εποχικά είδη. Από σήμερα κλείνουν επίσης κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στούντιο τατουάζ, ενώ κλειστές παραμένουν ούτως ή άλλως από τις αρχές Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μόνο για να παραδίδουν φαγητό σε πακέτο, οι χώροι θεάματος, πολιτισμού και αθλητισμού. Σε λειτουργία παραμένουν ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα εργο- λόγο- και φυσιοθεραπείας και ποδολογίας.

Από σήμερα απαγορεύεται ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο, μέτρο που αυτή την εποχή αφορά κυρίως το ζεστό κρασί που διατίθεται στις παραδοσιακές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές. Εξαίρεση θα αποτελέσουν κάποιες αγορές που επέλεξαν να λειτουργήσουν με σύστημα «drive-through».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Τα σχολεία, τα οποία κανονικά θα έκλειναν την 21η ή την 23η Δεκεμβρίου, κλείνουν κι αυτά ήδη από σήμερα, με την έκκληση της πολιτείας οι μαθητές να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι πριν συναντήσουν συγγενείς ή φίλους κατά την διάρκεια των εορτών. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις, επιτρέπεται ωστόσο να συναντηθούν έως και πέντε πρόσωπα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των περιορισμών για την περίοδο 23η Δεκεμβρίου - 2η Ιανουαρίου έχει ασφαλώς ακυρωθεί.

Οι πολιτικές και υγειονομικές αρχές απευθύνουν ακόμη έκκληση να μην πραγματοποιηθούν «μη απαραίτητα» ταξίδια, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ενώ όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό, θα πρέπει να μείνει σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα ή πενθήμερη, εφόσον υποβληθεί σε τεστ το αποτέλεσμα του οποίου είναι αρνητικό. Παρά τις αυστηρές παραινέσεις πάντως, ανέφερε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μονάχου, αναμένονται περίπου 200.000 επιβάτες την περίοδο μεταξύ 18ης Δεκεμβρίου και 10ης Ιανουαρίου, με προορισμούς κυρίως τη νότια Γερμανία, αλλά και χώρες του εξωτερικού. Βέβαια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετούσε περίπου 120.000 επιβάτες την ημέρα.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι εκκλησίες θα μπορούν κατά τις ημέρες των εορτών να λειτουργήσουν, μόνο ωστόσο στον βαθμό που είναι εφικτό να τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών, και πάντα με την χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σε πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, επιβάλλονται ήδη επιπλέον μέτρα, με κυριότερο αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Στη Βαυαρία, όπου η πανδημία βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, ο περιορισμός επιβάλλεται τις ώρες 21:00 - 05:00 και το πρόστιμο για την παραβίασή του ξεκινάει από τα 500 ευρώ.

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ενώ έχει ανασταλεί η πώληση βεγγαλικών. Αν και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, πολλοί Γερμανοί έσπευσαν να τα προμηθευτούν από την γειτονική Πολωνία.

Χθες, τελευταία ημέρα της λειτουργίας της αγοράς, σε πολλές περιοχές της Γερμανίας σχηματίστηκαν ουρές στα καταστήματα, από καταναλωτές οι οποίοι ήθελαν να πραγματοποιήσουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον διευθυντή του γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Στέφαν Γεντ, η κατάσταση στο τέλος του έτους «θα αποδειχθεί φιάσκο για πολλούς επιχειρηματίες». Συνολικά εκτιμάται ότι ο τζίρος στην λιανική θα συρρικνωθεί αυτή την περίοδο κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Την ίδια ώρα, η εταιρία κούριερ των Γερμανικών Ταχυδρομείων (DHL) αναμένει αύξηση του αριθμού των πακέτων που θα παραδοθούν κατά 20% σε σχέση με το 2019.

Χθες, Τρίτη, η Ανγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της (CDU), έκανε λόγο για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες που έρχονται, ενώ δήλωσε «ανήσυχη» για την κατάσταση, καλώντας τους πολίτες να μην ζητούν εξαιρέσεις από τους περιορισμούς που τίθενται σήμερα σε ισχύ, καθώς «έτσι θα χρειαστεί να μείνουμε περισσότερο σε lockdown». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα της η αυξημένη κίνηση στην αγορά των τελευταίων ημερών να μην οδηγήσει για μια ακόμη φορά σε έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Την «υπομονή» των πολιτών ζήτησε εκ νέου χθες το βράδυ ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι «αν χάσουμε τώρα την υπομονή μας, ο ιός θα μας ελέγχει για πολύ ακόμη». Δήλωσε πάντως ότι η προσωπική του ελπίδα πηγάζει από την κοινή λογική και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι περισσότεροι πολίτες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βρετανία: Κλείνουν για τρίτη φορά παμπ και εστιατόρια στο Λονδίνο

Παμπ και εστιατόρια στο Λονδίνο κλείνουν ξανά από σήμερα για τρίτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η πρωτεύουσα της Βρετανίας και κάποιες περιοχές στη νότια Αγγλία περνούν στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει για την επιβολή περιορισμών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, 34 εκατομμύρια κάτοικοι της Αγγλίας, το 61% του πληθυσμού της περιοχής, ζουν πλέον σε μια περιοχή που βρίσκεται σε «πολύ υψηλό» επίπεδο συναγερμού λόγω της Covid-19.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού λόγω της “εκθετικής” εξάπλωσης της επιδημίας. Βάσει των νέων μέτρων πρέπει να κλείσουν ξενοδοχεία, παμπ και εστιατόρια, από τα οποία επιτρέπεται μόνο η παραλαβή πακέτων ή η διανομή κατ’ οίκον, αλλά και πολιτιστικοί χώροι, όπως κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία.

Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που τίθενται σε “πολύ υψηλό” συναγερμό θα πρέπει να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Περιορισμοί ισχύουν στις κοινωνικές επαφές, καθώς απαγορεύεται η συνάντηση με μέλη άλλου νοικοκυριού, με εξαίρεση κάποιους ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Σχολεία, καταστήματα, οίκοι αισθητικής και κομμωτήρια μπορούν παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα γυμναστήρια, στα οποία όμως απαγορεύεται η άθληση σε ομάδες.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν αρχίσει να εξετάζουν ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία για να καθορίσουν τον ρόλο του στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν το στέλεχος αυτό εμφανίζεται πιο συχνά διότι εντοπίστηκε σε μια περιοχή όπου ούτως ή άλλως έχει εξαπλωθεί πολύ η επιδημία covid-19 ή αν το ίδιο το στέλεχος μεταδίδεται πιο εύκολα, εξήγησε τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχίατρος, επικεφαλής δημόσιας υγείας της Αγγλίας, Κρις Γουίτι.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Στο μεταξύ χθες δύο ιατρικές επιθεωρήσεις - η British Medical Journal και η Health Service Journal - κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι αυτό ενδέχεται να κοστίσει “πολλές” ζωές.

Οι βρετανικές αρχές έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν να συναντηθούν έως και τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου, αίροντας τους περιορισμούς που ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Βρετανίας.

Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί είναι αντίθετοι στα σχέδια αυτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Open Image Modal
Aaron Chown - PA Images via Getty Images

Το 50% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Kantar δήλωσε αντίθετο στις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ 40% τη στήριξε.

Μία από τις χώρες της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19, η Βρετανία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ασθένειας, αφού ήταν η πρώτη που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σίγουρα ή πιθανόν να εμβολιαστεί κατά της covid-19, άνοδος δύο μονάδων σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ το 23% δήλωσε ότι σίγουρα ή μάλλον δεν θα εμβολιαστεί, άνοδος μίας μονάδας.

Κορυφαίος ειδικός στην Ελβετία εισηγείται αυστηρή καραντίνα 

Ο κορυφαίος ειδικός που συμβουλεύει την ελβετική κυβέρνηση για την πανδημία του κορονοϊού, την κάλεσε να επιβάλει άμεση και αυστηρή καραντίνα για τον περιορισμό του ποσοστού της διασποράς, απηχώντας τις εκκλήσεις άλλων επιστημόνων, αξιωματούχων και ιατρών.

«Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε πολύ σκληρά μέτρα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Μάρτιν Ακερμαν, ο οποίος ηγείται του ανεξάρτητου επιστημονικού συμβουλευτικού σώματος για την COVID-19, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

Ο Ακερμαν ζήτησε το κλείσιμο των εστιατορίων και των καταστημάτων που πωλούν μη απαραίτητα είδη καθώς και αυστηρούς κανόνες εργασίας από το σπίτι. «Φοβόμαστε ότι θα δούμε πιο στενές επαφές κατά τη διάρκεια των διακοπών στο τέλος του έτους», δήλωσε. «(Έχουμε) μια κακή κατάσταση και έναν υψηλό κίνδυνο αυτή να επιδεινωθεί».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Σε αντίθεση με τις γειτονικές της χώρες, η Ελβετία έχει αποφύγει μέχρι τώρα να επιβάλει άλλη καραντίνα, επιμένοντας κυρίως στις συστάσεις και δίνοντας εντολή για κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των καταστημάτων στις 7 το βράδυ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά.

Όμως, με έναν αριθμό αναπαραγωγής που είναι στο 1,13 σηματοδοτώντας την εκθετική αύξηση των λοιμώξεων, η κυβέρνηση τελεί υπό αυξανόμενη πίεση να ανακοινώσει περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων στην επόμενη επίσημη ενημέρωσή της προς τα ΜΜΕ την Παρασκευή.

Open Image Modal
David Ramos via Getty Images

Η Ελβετία κατέγραψε 4.271 μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες και 103 θανάτους. Αυτό το μήνα, περισσότερες από 55.000 μολύνσεις επιβεβαιώθηκαν και 962 άτομα πέθαναν από την COVID-19 στη χώρα των 8,5 εκατομμύριων κατοίκων.

Ο Πάτρικ Μάτις, υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων στις ελβετικές υγειονομικές αρχές και τη διεθνή συνεργασία, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ελβετία διαχειρίστηκε το δεύτερο κύμα του ιού λιγότερο καλά σε σχέση με τους γείτονές της. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στάσιμος ή παρουσιάζει αύξηση σε πολλές άλλες χώρες, όμως άλλες χώρες έλαβαν πιο εκτεταμένα μέτρα. «Εάν δεν επιλέξουμε παρόμοιο δρόμο, θα συνεχίσουμε να ξεχωρίζουμε με αρνητικό τρόπο», τόνισε.

Ιταλία: Συστάσεις για lockdown προκειμένου να αποφευχθεί «μια εθνική τραγωδία»

Σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας ζήτησε να αυστηροποιηθούν πολύ οι περιορισμοί για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού προκειμένου να αποφευχθεί “μια εθνική τραγωδία”, αφού η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (ISTAT) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θανάτων φέτος θα είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά την τελευταία φορά που είχαμε τόσους θανάτους έπεφταν βόμβες πάνω στις πόλεις μας στη διάρκεια του πολέμου”, δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Βάλτερ Ρικάρντι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο La7.

Ο Ρικάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα πρέπει να επιβάλει πλήρες lockdown στις μεγάλες πόλεις.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα La Stampa ο Ρικάρντι επεσήμανε ότι η Ρώμη “καθυστερεί συστηματικά” να αντιδράσει στο δεύτερο, φθινοπωρινό, κύμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Ιταλία ανακοίνωσε 846 θανάτους από covid-19 χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία στη χώρα σε 65.857, τον πέμπτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.Όπως και σε άλλες χώρες, πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό που ανακοινώνεται είναι μικρότερος από τον πραγματικό, διότι πολλοί άνθρωποι που πέθαναν από covid-19 στο πρώτο κύμα της επιδημίας δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ.

Ο επικεφαλής της ISTA Τζιανκάρλο Μπανγκιάρντο δήλωσε χθες ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ιταλία θα ξεπεράσει τις 700.000, ενώ το 2019 ήταν 647.000.

“Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν το 1944 όταν βρισκόμασταν στο απόγειο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου”, σχολίασε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rai.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κάλεσε χθες του Ιταλούς να αποφύγουν “τις ανεύθυνες” συγκεντρώσεις τις γιορτές και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ίσως κάνει “μικρές τροποποιήσεις” στους τρέχοντες περιορισμούς.

Ο Ρικάρντι τόνισε στην La Stampa ότι αυτό δεν αρκεί: “Η Ολλανδία προχώρησε σε lockdown έχοντας τους μισούς νεκρούς από εμάς, η Γερμανία με το ένα τρίτο, δεν κατανοώ αυτό τον δισταγμό. Αμ δεν λάβουμε επαρκή μέτρα, οδεύουμε σε μια εθνική τραγωδία”.

Πηγή: ΑΠΕ