Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Ο 30χρονος τη Δευτέρα είχε περιουσία 16 δις. και την Παρασκευή έμεινε άφραγκος

Ο «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» πληρώνει πολύ ακριβά τη πίστη του στον «αποτελεσματικό αλτρουισμό» και μένει απένταρος.
|
Open Image Modal
Ο Μπάνκμαν-Φριντ τον Φεβρουάριο του 2022.
SAUL LOEB via Getty Images

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ξύπνησε τη Δευτέρα ακόμα δισεκατομμυριούχος, παρόλο που η αυτοκρατορία των κρυπτονομισμάτων του άρχιζε να καταρρέει. Μέχρι την Παρασκευή, η περιουσία του είχε γίνει στάχτη.

Με βάση τους υπολογισμούς της καθαρής αξία από τον Bloomberg, η Bankman-Fried (η εταιρεία του Σαμ) είχε αξία περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή της εβδομάδας. Αλλά καθώς το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης του, η λεγόμενη FTX, κατέρρευσε, η αξία των περιουσιακών του στοιχείων μηδενίστηκε και έφτασε σε αυτό που ο Bloomberg αποκάλεσε «μία από τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις πλούτου στην ιστορία».

Η FTX ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κήρυξε πτώχευση και ο Μπάνκμαν Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος. Η καθαρή περιουσία του 30χρονου επιχειρηματία, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, κορυφώθηκε σε περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια αυτήν την άνοιξη.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έπεσαν κατακόρυφα, ο 30χρονος αναδείχθηκε ως «λευκός ιππότης» για τον κλάδο, χρησιμοποιώντας το ανταλλακτήριο FTX και το αδελφό του αντισταθμιστικό fund, Alameda, για να εξασφαλίσει πιστώσεις σε εταιρείες κρυπτογράφησης όπως η BlockFi και η Voyager που κινδύνευαν με πτώχευση.

Είπε στο Reuters τον Ιούλιο ότι ο ίδιος και η FTX είχαν ακόμα «λίγα δισεκατομμύρια» στη διάθεσή τους για να στηρίξουν άλλες εταιρείες και να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του κλάδου.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ κατέχει περίπου το 70% των δραστηριοτήτων της FTX στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ουσιαστικά άνευ αξίας. Το μερίδιό του στη διαδικτυακή χρηματιστηριακή εταιρεία Robinhood, που προηγουμένως αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, αφαιρέθηκε από τον υπολογισμό του Bloomberg αφού δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το μερίδιο κατείχε μέσω της Alameda και ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση για δάνεια.

Ως οπαδός του «αποτελεσματικού αλτρουισμού», ο Μπάνκμαν-Φριντ προσπάθησε να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να τα δώσει. Όμως η τύχη των φιλανθρωπικών του προσπαθειών είναι πλέον αμφίβολη.

Την Πέμπτη, ολόκληρο το προσωπικό του FTX Future Fund, το οποίο λέει ότι έχει δεσμεύσει 160 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις, παραιτήθηκε δημόσια. Σε μια δήλωση, η ομάδα των πέντε ατόμων έγραψε ότι «έχουν θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα και την ακεραιότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούσαν το FTX Foundation και το Future Fund».

(Με πληροφορίες από CNN)