Σε ποιες αρετές θα ασκηθούμε κατά τον κατ΄οίκον περιορισμό

Σε κάθε δύσκολη κατάσταση ξεφυτρώνουν ευκαιρίες, όταν είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε ανοιχτό μυαλό.
|
Open Image Modal
atakan via Getty Images
Keep Calm And Stay Home motivation letter written on post-it paper against Coronavirus

Ο κατ’ οίκον περιορισμός, στον οποίο μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας υποχρεούται να καταφύγει αυτήν την περίοδο, δεν είναι σίγουρα κάτι ευχάριστο. Ενστικτωδώς αντιδρούμε γιατί νιώθουμε πως χάνουμε την ελευθερία μας. Επίσης, οι υπόλοιπες συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Υπάρχει ανησυχία για παγκόσμια οικονομική κρίση και για κατάρρευση των συστημάτων υγείας του δυτικού κόσμου. Κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι ήδη σε απελπιστική κατάσταση και πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας πλήττονται τον τελευταίο καιρό. Επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Επίσης, ο φόβος του θανάτου είναι αναπόφευκτο ότι θα ξυπνήσει στους περισσότερους μέσα σε αυτήν την πανδημία. Ωστόσο, σε κάθε δύσκολη κατάσταση ξεφυτρώνουν ευκαιρίες, όταν είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε ανοιχτό μυαλό. Τι θετικό θα μπορούσε να φέρει αυτή η πανδημία σε όσους βρισκόμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας; Ίσως αναγκαστικά θα ασκηθούμε σε κάποιες αρετές, όπως το θάρρος, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση.

Καταρχήν, έχω θάρρος δεν σημαίνει πως δεν φοβάμαι. Σημαίνει πως συνεχίζω να προσπαθώ παρά τον φόβο μου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται το θάρρος με επιπόλαιες συμπεριφορές. Δεν είναι θαρραλέος όποιος τώρα επιλέγει να βγει από το σπίτι του χωρίς να χρειάζεται. Αυτός ο άνθρωπος είναι παράτολμος και μπορεί να προκαλέσει κακό στον εαυτό του, στους δικούς του ανθρώπους, σε ευπαθή μέλη της κοινωνίας μας και στη χώρα του.

Θάρρος αυτή τη στιγμή σημαίνει πως δεν το βάζω κάτω, πως ξυπνάω κάθε πρωί μέσα στην αβεβαιότητα και ορίζω νέους στόχους στην καθημερινότητά μου. Σημαίνει πως βρίσκω νέα νοήματα σε αυτόν τον προσωρινό τρόπο ζωής. Θάρρος σημαίνει ότι υποστηρίζω τους γύρω μου και παραμένω ψύχραιμος, δεν με παρασύρει ο πανικός, ούτε τον μεταφέρω στους άλλους. Φυσικά κάποια μέλη της κοινωνίας μας αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από ό,τι είναι ο καναπές μας ή οι βιντεοκλήσεις που κάνουμε με όσους δεν μπορούμε να δούμε. Γιατροί, νοσοκόμοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ αλλά και πολλοί άλλοι συνεχίζουν τα καθήκοντά τους παρά τους κινδύνους ή την εξουθένωση. Επειδή εκείνοι διακινδυνεύουν για εμάς, εμείς καλούμαστε τώρα να είμαστε διπλά προσεκτικοί για εκείνους.

Η δεύτερη αρετή στην οποία ασκούμαστε αναγκαστικά αυτήν την περίοδο είναι η υπομονή. Η αλήθεια είναι πως πριν δεν είχαμε καθόλου υπομονή. Ήταν δύσκολο για έναν πεζό να περάσει μια διάβαση γιατί κανένα αυτοκίνητο δεν σταματούσε. Βαριανασαίναμε στις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες ή τις τράπεζες. Αν ο υπολογιστής μας δεν ξεκινούσε να λειτουργεί αμέσως, εκνευριζόμασταν. Δεν καθόμασταν να ακούσουμε τα παιδιά μας ή να τους εξηγήσουμε κάτι που ρωτούσαν. Περιμέναμε από αυτά να μάθουν αμέσως σωστή ορθογραφία και δεν αφήναμε κανένα χώρο για λάθη. Τώρα αναγκαστικά θα περιμένουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Όσο πιο ήρεμα το κάνουμε, τόσο το καλύτερο για εμάς. Όσο περισσότερο αντέξουμε τη ματαίωση των επιθυμιών μας τόσο πιο ώριμους θα μας βρει η νέα εποχή μετά την πανδημία. Είναι η ώρα να δείξουμε πως δεν είμαστε όσο κακομαθημένοι και εγωιστές φαινόμασταν.

Τέλος, η αυτοσυγκράτηση είναι μια αρετή, που ίσως μπορούμε να επιδείξουμε, όταν χρειάζεται. Δεν μπορούμε να δούμε αγαπημένα πρόσωπα, να βγούμε έξω, ούτε να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ κάθε τρεις και λίγο. Σίγουρα δεν θα βοηθήσει να πίνουμε και να καπνίζουμε όλη τη μέρα. Χρειάζεται να τρώμε σωστά και να ασκούμαστε μέσα στο σπίτι για να έχουμε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε πιο πειθαρχημένοι από ό,τι ήμασταν πριν, αν από αυτό εξαρτάται η επιβίωση της χώρας μας, το δικό μας καλό και το καλό των αγαπημένων μας;

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν θα νιώθουμε θυμό, φόβο, λύπη λόγω όλων των αλλαγών που ζούμε. Όσοι δυσκολεύονται πολύ και νιώθουν έντονη απελπισία ή άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να απευθυνθούν στις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Δεν είναι ντροπή, είναι θάρρος να ζητάμε βοήθεια, όταν τη χρειαζόμαστε. Τα «αρνητικά» συναισθήματα είναι φυσικές αντιδράσεις σε μια δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται να τα αποδεχτούμε, όπως επίσης και να αποδεχτούμε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εξέλιξη της πανδημίας ή τα όσα αποφασίζονται από την κυβέρνηση. Θα είμαστε καλύτερα, αν επικεντρωθούμε στο παρόν, αν ζούμε την κάθε μέρα χωρίς να σκεφτόμαστε με καταναγκασμό το μέλλον. Τέλος, τα θετικά συναισθήματα θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Κανείς δεν μας απαγόρευσε να συνεχίζουμε να αγαπάμε, να δημιουργούμε, να ονειρευόμαστε.

Εν κατακλείδι, ο καθένας μας αυτήν την περίοδο καλείται να ασκηθεί σε κάποιες αρετές, να βρει τη δύναμή του και τις ευκαιρίες του, να απολαύσει μικρές στιγμές, να αναθεωρήσει παλιές βεβαιότητες, να δομήσει τον χρόνο του στην απομόνωση. Ποιος ξέρει, ίσως έτσι μπορέσει να δομήσει κι έναν νέο εαυτό…

 

(ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΌ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ:

- Για την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας:

Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7297957, 10:00-16:00

Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7289240, 10:00-16:00)