Ο κόσμος δεν είναι παντού καλός για τις γυναίκες. Σε πολλά σημεία του πλανήτη στερούνται βασικών δικαιωμάτων ενώ σε πολλές άλλες δημοκρατικές χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στα κοινωνικά στερεότυπα παλαιότερων γενεών.
Αν και αυτό δεν είναι κάτι που ακούμε για πρώτη φορά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατάταξη των χωρών όπου οι γυναίκες ζουν καλύτερα ή χειρότερα.
Τη λίστα δημιούργησαν το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο (PRIO) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γυναικών του Πανεπιστημίου Georgetown στις ΗΠΑ και εξέτασαν 13 δείκτες μεταξύ των οποίων τις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας, αντίληψης, δικαιοσύνης, ασφάλειας και εκπαίδευσης αλλά και την ύπαρξη και εφαρμογή νόμων υπερ των γυναικών σε 177 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αυτό που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι οι γυναίκες τα πάνε καλά και είναι ευτυχισμένες σε ειρηνικές, δημοκρατικές κοινωνίες που ευημερούν και είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Έτσι, ο φετινός δείκτης Women, Peace Security περιλαμβάνει 44 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στα Βαλκάνια και τον Καύκασο με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 35 θέση στην Ευρώπη και την 51 στον κόσμο που δεν την λες και καλή…
Κι αυτό, γιατί είναι στις τελευταίες θέσεις του πίνακα, πίσω από πολλές Βαλκανικές χώρες, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία.
Εννέα από τις δέκα καλύτερες χώρες για γυναίκες είναι ευρωπαϊκές, παρά τις καταφανείς ανισότητες από κράτος σε κράτος, με τις Σκανδιναβικές να θεωρούνται γυναικείοι παράδεισοι λόγω της ελευθερίας έκφρασης, την ισότητα και τις μεγάλες ανθρωπιστικές και οικονομικές δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες εκεί.
Η Δανία είναι και φέτος η καλύτερη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες, κερδίζοντας την κορυφή σε 3 από τις 13 κατηγορίες, με το Αφγανιστάν να είναι η χειρότερη χώρα στον κόσμο για να ζει μια γυναίκα.
Μετά τη Δανία, ακολουθούν η Ελβετία και η Σουηδία με την Ουκρανία να είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για τις γυναίκες κυρίως λόγω της βίας και της έλλειψης ασφάλειας.
Ακολουθούν το Κοσσυφοπέδο, λόγω της χαμηλής εκπαίδευσης και απασχόλησης για τις γυναίκες και των πολύ υψηλών επιπέδων μητρικής θνησιμότητας και το Αζερμπαϊτζάν, όπου η κοινωνία εξακολουθεί να ζει με την προκατάληψη των γιών έναντι των θυγατέρων.
Είναι μάλιστα η χώρα στην Ευρώπη, όπου οι οικογένειες θέλουν να γεννούν αγόρια κι όχι κορίτσια.
Οι τρεις χώρες του Καυκάσου - Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - βρίσκονται στον πάτο της λίστας, με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη να μην είναι από τις χώρες που θα διάλεγαν οι γυναίκες να ζήσουν εάν είχαν την επιλογή.
(με Πληροφορίες από euronews)