Σε ποιες περιοχές θα γίνουν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Συνάντηση Τσίπρα-Σταθάκη

Σε ποιες περιοχές θα γίνουν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Συνάντηση Τσίπρα-Σταθάκη
Open Image Modal
MotionTeam

Οι μπουλντόζες ζεσταίνονται για τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ ήδη έχει καθοριστεί η λίστα με τις πρώτες 61 κατεδαφίσεις. 

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, για να καθοριστούν οι προτεραιότητες, σε πρώτη φάση, για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις -κάτι που ανακοίνωσε και ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7- οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ειδικότερα, θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για:

  • 27 αυθαίρετα στην περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.
  • 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.
  • 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Όσον αφορά για το πότε θα γίνουν όλα αυτά, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η χρηματοδότηση εγκρίθηκε χθες από το «Πράσινο Ταμείο» και η θυροκόλληση των κατεδαφίσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε».

Τα επόμενα βήματα 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως προχωρά στη θεσμοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ώστε να προχωρήσει άμεσα σε κατεδάφιση 2.500 κτισμάτων σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλούς στην Αττική -για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο τελεσίδικης απόφασης κατεδάφισής τους-, ως ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο με αφορμή την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Δεν υπάρχει επιστροφή» είπε ο κ. Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αντιδράσεων.