Σε «πόλεμο» Κίνα και Ιαπωνία για την ρήψη πυρηνικών αποβλήτων στη θάλασσα

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ραδιενεργό νερό θα καταλήξει στη θάλασσα, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 30 χρόνια.
Open Image Modal
via Associated Press

Σε ανοικτό πόλεμο βρίσκονται πλέον Κίνα και Ιαπωνία καθώς το Τόκιο ξεκίνησε σήμερα την ρίψη επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων, με το Πεκίνο να μποϊκοτάρει τα Ιαπωνικά προϊόντα ανακοινώνοντας άμεση απαγόρευση όλων των εισαγωγών θαλασσινών από την Ιαπωνία.

 Η Κίνα «ανησυχεί έντονα για τον κίνδυνο ραδιενεργής μόλυνσης σε όλα τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα που εισάγει από την Ιαπωνίας», δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος στο Reuters.

Η απόφαση της Ιαπωνίας να ρίξει 12 χρόνια μετά από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Φουκοσίμα,  πυρηνικά απόβλητα στη θάλασσα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ασία.

Αν και η απόφαση που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια από την ιαπωνική κυβέρνηση  εγκρίθηκε από την πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, προκαλεί φόβο για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Υπολογίζεται ότι θα πάνω από 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ραδιενεργό θα καταλήξει στη θάλασσα, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 30 χρόνια.

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα τη σταθερή αντίθεσή της στο σχέδιο λέγοντας ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε αποδείξει τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. 

 Η Κίνα αμφισβητεί τις εκθέσεις της ΔΟΑΕ

«Η ιαπωνική πλευρά δεν πρέπει να προκαλέσει δευτερεύουσα ζημιά στον ντόπιο πληθυσμό και ακόμη και στους ανθρώπους του κόσμου για τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Τόκιο με τη σειρά του επέκρινε την Κίνα για τη διάδοση «επιστημονικά αβάσιμων ισχυρισμών».

Υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση νερού είναι ασφαλής, σημειώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει επίσης συμπεράνει ότι ο αντίκτυπος που θα είχε στους ανθρώπους και το περιβάλλον ήταν «αμελητέος».

Αρχικά, το ραδιενεργό νερό που θα απελευθερωθεί σε μικρότερες ποσότητες μέσα στις επόμενες 17 ημέρες θα είναι συνολικής έκτασης 7.800 κυβικών μέτρων -που ισοδυναμεί με περίπου τρεις ολυμπιακές πισίνες νερού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών της Tepco που δημοσιεύθηκαν σήμερα, αυτό το νερό περιέχει περίπου έως και 63 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, κάτω από το όριο πόσιμου νερού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των 10.000 μπεκερέλ ανά λίτρο. Το μπεκερέλ είναι μια μονάδα ραδιενέργειας.

Ο ΔΟΑΕ εξέδωσε επίσης μια δήλωση λέγοντας ότι η ανεξάρτητη επιτόπια ανάλυσή του επιβεβαίωσε ότι η συγκέντρωση τριτίου ήταν πολύ κάτω από το όριο.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi καταστράφηκε τον Μάρτιο του 2011 μετά από έναν τεράστιο σεισμό 9,0 Ρίχτερ που προκάλεσε ισχυρά κύματα τσουνάμι που προκάλεσαν την κατάρρευση τριών από τους αντιδραστήρες του.

 Τεράστιο το πλήγμα στις εξαγωγές

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε για χρόνια τεράστια οικονομική κρίση σε επίπεδο εξαγωγών, κυρίως θαλασσινών, καθώς ο φόβος μόλυνσης από την ραδιενέργεια που εκκλήθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο έχει μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές της.

Η απόφαση της Κίνας να μπλοκάρει τώρα όλες τις εισαγωγές από την Ιαπωνία θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα.

Η Ιαπωνία εξήγαγε υδρόβια προϊόντα αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα το 2022, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά για τις ιαπωνικές εξαγωγές, με το Χονγκ Κονγκ δεύτερο. Οι πωλήσεις στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αντιπροσώπευαν το 42% του συνόλου των ιαπωνικών εξαγωγών υδρόβιων προϊόντων το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντακ Σου, παρότι δεν αντιτίθεται στην ρήψη των αποβλήτων στη θάλασσα, δήλωσε ότι οι απαγορεύσεις εισαγωγής αλιευμάτων και τροφίμων στη Φουκουσίμα θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αμβλυνθούν οι ανησυχίες του κοινού. 

Ο Ιάπωνας υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι θα ελέγχεται η περιοχή απελευθέρωσης νερού και θα δημοσιεύει τα αποτελέσματα εβδομαδιαία εξέτασης.

Όμως ομάδες πολιτών έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με την  αστυνομία της Σεούλ να έχει συλλάβει  τουλάχιστον 14 διαδηλωτές που μπήκαν στην ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ..

Πριν από την απελευθέρωση, μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Tepco στο Τόκιο κρατώντας πινακίδες που έγραφαν ”Μην πετάτε μολυσμένο νερό στη θάλασσα!”

″Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα δεν έχει τελειώσει. Αυτή τη φορά θα απελευθερωθεί μόνο το 1% του νερού”, δήλωσε στο Reuters ο 71χρονος Τζουν Ιιζούκα, ο οποίος παρευρέθηκε στη διαδήλωση.

«Από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για πολύ καιρό για να σταματήσουμε τη μακροχρόνια απόρριψη μολυσμένου νερού».