Σε σπιράλ κινδύνου οι τράπεζες, σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο και κόκκινα δάνεια

Κόκκινα δάνεια και τράπεζες στο «κόκκινο»
Open Image Modal
JasonDoiy via Getty Images

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν αγορές και επενδυτές εξαιτίας της συνεχιζόμενης αναταραχής των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το διαρκές σφυροκόπημα των τραπεζών που έχει οδηγήσει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να έχουν χάσει την μισή κεφαλαιοποίηση τους από την αρχή του χρόνου, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο σε τραπεζικά στελέχη όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή οι επενδυτές δεν αναζητούν τις λύσεις αλλά εξετάζουν τα αποτελέσματα που μπορούν να παράγουν αυτές, βλέποντας να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα εργαλεία για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι σχεδόν όλα ήδη γνωστά. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι ότι εξαιτίας του πολύτιμου χρόνου που χάνεται μπορείς στο τέλος κανένα εργαλείο να μην μπορεί να διορθώσει την κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.

Το επικίνδυνο αυτό μείγμα έχει οδηγήσει τις τράπεζες να εισέλθουν σε ένα σπιράλ κινδύνου, οδηγώντας όλο και χαμηλότερα καθώς η αδυναμία να βρεθεί ξεκάθαρη λύση κι αυτή να εφαρμοστεί γρήγορα προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές και προβληματισμό στις αγορές. Αποτέλεσμα είναι όλο αυτό να αποτυπώνεται και στην πορεία των κερδών που έχουν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν από τη στιγμή που φαίνεται ότι καμία από τις προτεινόμενες λύσεις (είτε αυτή που επεξεργάζεται κυβέρνηση είτε αυτή που θα παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος) δεν βρίσκεται σε κατάσταση άμεσης εφαρμογής προκειμένου να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα. Ήδη η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί δήλωσε ότι με βάση την πληροφόρηση που έχει, η λύση που θα προτείνει η ΤτΕ βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Προστασία πρώτης κατοικίας 

Μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο προς την λύση με την οποία θα έρθει η μείωση των κόκκινων δανείων παραμένει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας οποίος θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για τον νόμο που προβλέπει τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας (αντικειμενική αξία ακινήτου, οικογενειακή κατάσταση, μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα). Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν τα κριτήρια για την ένταξη στον καινούργιο νόμο να είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν στο νόμο Κατσέλη, ενώ θέλουν να υπάρχει ξεκάθαρη δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να αποκλειστούν από το νόμο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ήδη στην έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία δεν θα πρέπει να βάζει εμπόδια στο σχέδιο των τραπεζών για την μείωση των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να συνδυάζει αυστηρούς κανόνες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ευνοούμενων και να απευθύνεται αυστηρά σε αυτούς που θα χαρακτηρίζονται οικονομικά ευάλωτοι.

Η συζήτηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα γίνει το επόμενο διάστημα προκειμένου να εφαρμοστεί το 2019 και βέβαια δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την εν εξελίξει συζήτηση σχετικά με τον τρόπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζες.