"Σε τι χώρα ζούμε;". Θρήνος και απελπισία τις μαθήτριες που δολοφονήθηκαν έξω από σχολείο στο Αφγανιστάν

Γονείς αναζητούσαν για ώρες τα παιδιά τους στα νοσοκομεία ενώ τώρα φωλιάζει ξανά τρόμος για κάθε γυναίκα στη χώρα.
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Θρήνος και οργή στο Αφγανιστάν για την βομβιστική επίθεση σε σχολείο με τους 55 νεκρούς και τους περισσότερους από 150 τραυματίες που είχε ως βασικό στόχο τα κορίτσια που παρακολουθούσαν μαθήματα σε αυτό. Τα περισσότερα θύματα ήταν φυσικά μαθήτριες ενώ εκτιμάται πως η επίθεση ήταν ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες πως, μετά και απόφαση των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων να αποχωρήσουν από τη χώρα, θα πρέπει να επιστρέψουν στο καθεστώς στο οποίο τις είχαν καταδικάσει οι Ταλιμπάν. 

Ήδη ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι επέρριψε την ευθύνη στους Ταλιμπάν αν και οι ίδιοι αρνούνται την όποια εμπλοκή. 

Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ToloNews έδειχναν χαοτικές σκηνές, με βιβλία και σχολικές τσάντες σκορπισμένες σε έναν δρόμο γεμάτο αίματα, με κατοίκους να σπεύδουν να βοηθήσουν τα θύματα.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
ZAKERIA HASHIMI via Getty Images

 

«Ήταν μια έκρηξη βόμβας παγιδευμένης σε αυτοκίνητο που συνέβη μπροστά από την είσοδο του σχολείου», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters και υποστήριξε πως όλα τα θύματα, πλην ελαχίστων,  ήταν μαθήτριες που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά το τέλος των μαθημάτων.

Στο λύκειο Σαΐντ ουλ Σουχάντα, κορίτσια και αγόρια κάνουν μαθήματα σε τρεις βάρδιες, η δεύτερη εκ των οποίων είναι για κορίτσια, δήλωσε στο Reuters η Ναζίμπα Αριάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας. Οι τραυματίες είναι κυρίως μαθήτριες, είπε. 

Γιοι και κόρες 

Σε ένα κοντινό νοσοκομείο, το προσωπικό μετέφερε τραυματίες μαθητές, ενώ δεκάδες συγγενείς έψαχναν τους γιους και τις κόρες τους, σύμφωνα με ένα αυτόπτη μάρτυρα.

«Δεν ξέρω σε τι χώρα ζούμε... Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια», είπε στο Reuters συγγενής ενός θύματος.

Η Καμπούλ βρίσκεται επιφυλακή από τότε που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα έως τις 11 Σεπτεμβρίου, με Αφγανούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα μετά την αμερικανική ανακοίνωση.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την χθεσινή βομβιστική επίθεση. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ διέψευσε ότι την εμπλοκή των ανταρτών και καταδίκασε το περιστατικό.

Παρόλο που ο Γάνι κατηγόρησε τους Ταλιμπάν, η επίθεση του Σαββάτου έγινε σε μια γειτονιά της πρωτεύουσας με έντονη παρουσία σιιτών μουσουλμάνων, που έχουν δεχθεί βάναυσες επιθέσεις από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε μια μαιευτική κλινική σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Ο Γάνι είπε: «Οι Ταλιμπάν, κλιμακώνοντας τον παράνομο πόλεμο τους και τη βία, επέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλώς απρόθυμοι να επιλύσουν την σημερινή κρίση ειρηνικά και ουσιαστικά, αλλά περιπλέκουν την κατάσταση».

«Ασυγχώρητη επίθεση»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ρος Γουίλσον, καταδίκασε την επίθεση με ανάρτηση στο Twitter: «Με δεκάδες νεκρούς, αυτή η ασυγχώρητη επίθεση ενάντια σε παιδιά είναι μια επίθεση ενάντια στο μέλλον του Αφγανιστάν, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για τον τερματισμό του 20ετούς πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των ΗΠΑ και συμμαχικών τους δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την Αλ Κάιντα, στον ηγέτη της οποίας Οσάμα Μπιν Λάντεν, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν προσέφερε καταφύγιο.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
WAKIL KOHSAR via Getty Images

 

Με βάση τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τα στρατεύματα της από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους Ταλιμπάν και τη δέσμευση των τελευταίων να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν πέρυσι, αλλά έκτοτε έχουν παγώσει.

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν σε ξένες δυνάμεις έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά συνεχίζουν με στόχο κυβερνητικές δυνάμεις. Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί έχουν επίσης σκοτωθεί σε επιθέσεις που επιρρίπτονται στους Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνούνται την εμπλοκή τους.

Το γειτονικό Πακιστάν, που ασκεί σημαντική επιρροή στους Ταλιμπάν και τους πιέζει να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, καταδίκασε επίσης την επίθεση.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την μετάθεση της προθεσμίας απόσυρσης των Αμερικανών στρατιωτών, από την 1η Μαΐου για την 11η Σεπτεμβρίου 2021, με τους Ταλιμπάν να προειδοποιούν ότι αυτή η αναβολή ενδέχεται να έχει συνέπειες για τη συμφωνία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ