Σεισμοί έως και 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ακολουθούν τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην θαλάσσια περιοχή Αμοργού και Σαντορίνης εντάσεως 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων στα νησιά.
Όπως τονίζει πάντως ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης,“Ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η διαφορά, από το μέγεθος που είχε σημειωθεί, αρκετά μικρή ώστε να θεωρηθεί κάτι διαφορετικό. Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα από το να παρατηρούμε, να παρακολουθούμε την ακολουθία και να ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις”.
Τις τελευταίες ώρες οι σεισμικές δονήσεις είναι της τάξεως των 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με τρεις να σημειώνονται στις 13:43, στις 9:17 και στις 7:58 και όλες ΝΝΔ ή ΝΝΑ της Αρκεσύνης Αμοργού. Το δε εστιακό βάθος ήταν ακόμη και μόλις 5χλμ.
Οι υπόλοιπες πρωινές σεισμικές δονήσεις ήταν της τάξεως των 4,3 έως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο ενώ τουλάχιστον πέντε ακόμα σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου
Στο μεταξύ, σήμερα στις 18:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
Οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.
Στις 17 Φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Και παλιρροιογράφος στην Σαντορίνη από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι
Επίσης,το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εγκατέστησε και παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης.
Αυτό τοποθετήθηκε σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο ενώτονίζεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, έχει ως κύριο στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.
Με την προσθήκη αυτού του σταθμού, το δίκτυο παλιρροιογράφων που υλοποιεί το ΕΚΠΤ από το 2013 πυκνώνεται περαιτέρω, αριθμώντας αυτήν τη στιγμή 16 σταθμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος παλιρροιογραφικός σταθμός του ΓΙ/ΕΑΑ είχε εγκατασταθεί στη Σαντορίνη το 2013, αλλά στα τέλη του 2017 η λειτουργία του διακόπηκε λόγω συσσωρευμένων αστοχιών από τη συνεχή έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, που τον κατέστησαν αναξιόπιστο για μετρήσεις.
Επίσης, παραδόθηκε στις Αρχές ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΠΤ, αλλά και γενικές οδηγίες με τα μέτρα αυτοπροστασίας για τον κίνδυνο των τσουνάμι.
Στην Σαντορίνη ο υφυπουργός Υγείας, Μ.Θεμιστοκλέους
Στο μεταξύ, σε ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη Σαντορίνη, έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.
Σήμερα μεταβαίνει στο νησί ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, θα πραγματοποιήσουν επιθεώρηση στο νοσοκομείο Σαντορίνης, καθώς και στις δυνάμεις του ΕΚΑΒ που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο νησί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγειονομικής του ασφάλειας.
Ειδικότερα, το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης έχει ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς και διασώστες. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού έξι ομάδες από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση ενίσχυση. Επίσης δέκα ασθενοφόρα οχήματα και τέσσερα οχήματα ΕΤΙΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν όπου χρειαστεί.
Το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, προχώρησε στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ στα τρία νησιά ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.