Την άποψη ότι «βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής» εξέφρασε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Όπως τόνισε σήμερα το πρωί, «η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4».
Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο κ Καραστάθης υπογράμμισε πως «είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα».
«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» υπογραμμίζει.
Φόβοι για τσουνάμι
Στη Σαντορίνη οι αρχές έχουν μεταφέρει τις τελευταίες ώρες σακιά με άμμο στην παραλία Μονόλιθος καθώς προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι.
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις
Αμείωτη σε συχνότητα συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού που δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων και αναγκάζει χιλιάδες εξ αυτών να τα εγκαταλείψουν.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις 4,2 έως 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ από τις 4πμ έως τις 5:23.
Επίσης όμως, στις 7:51 καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο βόρεια-βορειοανατολικά της Ανάφης ενώ προηγήθηκε και ένας σεισμός της 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά του νησιού.
Οι σεισμοί προέρχονται από πολυάριθμα επίκεντρα με εστιακό βάθος από 2 έως 18χλμ και πλέον έχουν μετατοπιστεί από τη Σαντορίνη προς τη νήσο Άνυδρο.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση μάλιστα πανικόβαλε πολίτες που παραμένουν στην Σαντορίνη που έσπευσαν να προστατευθούν όπως φαίνεται και στο βίντεο.
Ωστόσο, οι σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τα 5,2R πως το μέγεθος αυτού του σεισμού ”δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις. Ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και μετά δεν πάμε πάνω από εκεί». Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, για να οδηγηθούμε σε μια αποκλιμάκωση απαιτείται να υπάρξει μια σταθερότητα.
Σεισμοί- Μητσοτάκης:Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι-Παπαζάχος: Φαίνεται να πάμε σε καλύτερο σενάριο
Σαντορίνη: Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ για να αποτρέψουν πλιάτσικο - Μία σύλληψη
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε επίσης ότι «από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς πάνω από το 4 όταν όλο το το 2023 ήταν μόνο 64 και το 2024 ήταν 90».
Σχετικά με τα επίκεντρα των σεισμών των τελευταίων ωρών εξήγησε ότι ”είναι στην ίδια περιοχή, είναι στην καλύτερη ζώνη που θα μπορούσε να είναι καθώς βρίσκεται σε καλή απόσταση από τα νησιά. Από εκεί και πέρα οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν και με τις κατοικίες, τα μεγέθη κτλ.».