Μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, λίγα λεπτά μετά τις 15:30, με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα, ο οποίος έγινε αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Αττικής, έχουν καταγραφεί πάνω από 30 μετασεισμοί μικρού μεγέθους που δεν ξεπέρασαν τα 2,8 Ρίχτερ, ενώ τα ξημερώματα στο ίδιο σημείο σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός ήταν, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ένα νέο ρήγμα που βρίσκεται σε μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα που δεν είχε καταγραφεί κάποιος σεισμός από το 1900 μέχρι και χθες.
«Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ δεν προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης και δεν έχει άμεση σχέση με αυτό.
Η περιοχή έχει μια ήπια έως χαμηλή σεισμικότητα και ο σεισμός που έγινε είχε ένα μηχανισμό γένεσης εντελώς διαφορετικό από του ρήγματος της Αταλάντης», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Παπαδόπουλος: Δεν είναι το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι ο σημερινός σεισμός φαίνεται να προήλθε από ένα μικρότερο ρήγμα που δε δίνει ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
«Ασφαλώς υπήρξαν μετασεισμοί αμέσως μετά τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 4,8 που ακολούθησαν αρκετοί όλες τις ώρες που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα, όμως η συνολική εικόνα είναι πολύ φυσιολογική» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο είναι αναμενόμενο να έχουμε μια τέτοια σεισμική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες στην περιοχή με μικρότερα ασφαλώς μεγέθη.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός αυτός, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έγινε πάνω στο περίφημο το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα μας, αλλά σε ένα δευτερεύον, μικρότερων διαστάσεων ρήγμα το οποίο εντοπίζεται δυτικότερα και ασφαλώς έχει πολύ μικρότερο σεισμικό δυναμικό από ό, τι έχει το ρήγμα της Αταλάντης» αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όσον αφορά εάν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει το φαινόμενο του ντόμινο ο επιστήμονας ήταν αρνητικός λέγοντας ότι όπως εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα δεν φαίνεται πιθανό κάτι τέτοιο.
«Ο σεισμός ήταν σχετικά μικρός 4,8 Ρίχτερ. Ένας σεισμός, με τέτοιο μέγεθος αρκετά χαμηλό, δεν φαίνεται ό,τι έχει τη δυνατότητα να διεγείρει γειτονικά ρήγματα όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης»