Σεισμός στην Εύβοια: Μικρές ζημιές και κατολισθήσεις - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Βίντεο από τη στιγμή που τα 5,1 ρίχτερ κούνησαν την Εύβοια.
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου.
Eurokinissi

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Εύβοιας ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ (σ.σ. αναθεωρήθηκε προς τα κάτω μετά την αρχική εκτίμηση των 5,2 R) που σημειώθηκε στην περιοχή το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου και εστιακό βάθος στα 10,7 χλμ, με την δόνηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Υπάρχουν, όμως, αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε τζαμαρίες επιχειρήσεων και σε ράφια σούπερ μάρκετ. 

Τα σχολεία στο δήμο Λίμνης – Αγίας Αννας – Μαντουδίου έκλεισαν προληπτικά, ενώ ο Δήμος Χαλκίδας ζήτησε από τους διευθυντές όλων των σχολείων να κάνουν αυτοψία στα κτίρια. 

«Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός, ήταν πάνω κάτω, που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη στιγμή του σεισμού δραματική.

Για την ενημέρωση όλου του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης, το 112 απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.

Με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων καθώς και η 3η ΕΜΑΚ. Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι άλλες ΕΜΑΚ της Επικράτειας.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ειπε ότι «πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή», ενώ συνέστησε στους κατοίκους να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

«Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση» πρόσθεσε.

Για μια περιοχή με πρακτικά ανύπαρκτη ιστορική σεισμικότητα μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος. «Δεν γνωρίζουμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην περιοχή, η οποία δεν έχει ούτε ιστορικό, ούτε τις προϋποθέσεις για να συνδεθεί με κάτι το πολύ σημαντικό» είπε και εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, γιατί όπως είπε, ένας σεισμός 6 Ρίχτερ γίνεται πρακτικά οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, τόνισε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν το 5,1 ήταν η κυρία σεισμική δόνηση, αλλά «με βάση τα ιστορικά στοιχεία είναι στα όρια που θα περιμέναμε, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο σίγουρο για την ώρα». Υπενθυμίζοντας και την ύπαρξη ενός αρκετά σημαντικού ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης στην περιοχή υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Στην περιοχή αυτή δεν είναι γνωστό να έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί, άρα αυτό είναι το αισιόδοξο του θέματος. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια στην Εύβοια, ξεκινώντας από τα Στύρα και προχωρώντας προς τα βόρεια μέχρι αυτή την περιοχή αλλά και λίγο βορειότερα υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα. Κάποιοι από τους σεισμούς αυτούς που έχουν γίνει εκεί, έχουν δημιουργήσει κάποια ανησυχία» τόνισε στην ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας.

«Για τον σεισμό στην κεντρική Εύβοια ήδη σχηματίζεται μετασεισμική ακολουθία, στοιχείο ενθαρρυντικό» τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)