Σαν βόμβα μεγατόνων «έσκασε» η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ της δημιουργίας European Super League κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.
Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται να ταράξει τα νερά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς το αρμόδιο Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Α22, που εκπροσωπεί τη European Super League, κατά του μονοπωλίου των UEFA και FIFA.
Έτσι, μια νέα διασυλλογική διοργάνωση, η οποία επιχεθρήθηκε και πριν από 1,5 χρόνο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, μπορεί τώρα να γίνει πραγματικότητα.
Η απόφαση είναι δεσμευτική, πράγμα που σημαίνει ότι η UEFA δεν μπορεί να πάει κόντρα στους συλλόγους που θέλουν να δημιουργήσουν δική τους Λίγκα, την οποία δεν θα ελέγχει ούτε η Ευρωπαϊκή, ούτε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία.
Απόφαση που ταράζει τα νερά
Η UEFA και η FIFA παραβίασαν το δίκαιο της ΕΕ εμποδίζοντας τη σύσταση μιας Super League, απεφάνθη την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια απόφαση ορόσημο που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαίρου.
Οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ήθελαν να δημιουργήσουν το αποσχισθέν πρωτάθλημα, το οποίο πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες μεταξύ των οπαδών, είχαν απειληθεί με κυρώσεις από την UEFA εάν προχωρούσαν στο σχέδιό τους, οδηγώντας εν τέλει σε αποχώρηση εννέα συλλόγων από το εγχείρημα.
Στην απόφασή του, ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η FIFA και η UEFA έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, απαγορεύοντας στους συλλόγους να αγωνίζονται σε μια ευρωπαϊκή Super League (ESL).
Η UEFA διοργανώνει πανευρωπαϊκές διοργανώσεις για σχεδόν 70 χρόνια και βλέπει το ESL ως σημαντική απειλή για το επικερδές Champions League.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους και εννέα άλλοι Ευρωπαίοι βαρέων βαρών ανακοίνωσαν τη δημιουργία κλειστής λίγκας (ESL) τον Απρίλιο του 2021.
Αλλά η κίνηση κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες μετά την κατακραυγή από οπαδούς, κυβερνήσεις και παίκτες, αναγκάζοντας τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης να αποχωρήσουν.
Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, η οποία ιδρύθηκε για να βοηθήσει στη δημιουργία του ESL, είχε ισχυριστεί ότι η UEFA και ο παγκόσμιος κυβερνητικός οργανισμός ποδοσφαίρου FIFA κατείχαν μονοπωλιακή θέση, η οποία παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράιχαρτ. «Τα κλαμπ είναι πλέον απαλλαγμένα από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα να καθορίσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε.
Η UEFA λέει ότι η απόφαση δεν σήμαινε έγκριση ή επικύρωση της Super League. «Η UEFA είναι σίγουρη για την στιβαρότητα των νέων κανόνων της, και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς», τονίζει σε ανακοίνωσή της.
Αναθερμένεται το πρότζεκτ
Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι η FIFA και η UEFA πρέπει «να συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού και να σέβονται τις ελευθερίες μετακίνησης», προσθέτοντας ότι οι κανόνες τους για έγκριση, έλεγχο και κυρώσεις ισοδυναμούν με «αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών».
Μετά την κατάρρευση του πλάνου για ESL, μόλις τρεις σύλλογοι έμειναν στο πρότζεκτ, αλλά η Γιούβε πέλεξε να αποσυρθεί νωρίτερα φέτος, αφού ο πρώην πρόεδρος της, Αντρέα Ανιέλι - ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου - και το διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής ομάδας παραιτήθηκαν τον Νοέμβριο του 2022.
Η Ρεάλ και η Μπάρτσα εξακολουθούσαν να ελπίζουν στην δημιουργία της λίγκας, με την υπόθεση να έχει οδηγηθεί και στα ισπανικά δικαστήρια. Η ισπανική LaLiga ανέφερε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επαναλαμβάνουμε ότι η Super League είναι ένα εγωιστικό και ελιτίστικο μοντέλο».
Ο βελγικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Royal Antwerp είχε επίσης αμφισβητήσει τους κανόνες της UEFA για εγχώριους παίκτες, κάτι που το δικαστήριο είπε ότι θα μπορούσε να είναι αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ.
(με πληροφορίες από Reuters)