Σελήνη: Γιατί θέλουν όλες οι διαστημικές υπηρεσίες να κατακτήσουν τον νότιο πόλο στο φεγγάρι

Όλες οι διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες βλέπουν αυτό το εύρημα ως «κλειδί» για μια σεληνιακή αποικία, σεληνιακή εξόρυξη και πιθανές αποστολές στον Άρη.
Open Image Modal
Η Σελήνη 13 ημερών (μια μέρα πριν από την Πανσέληνο) με τη νότια πολική περιοχή στραμμένη προς το μέρος μας, σε μια ευνοϊκή απεικόνιση για την προβολή των νότιων περιοχών και χαρακτηριστικών. Ήταν 6 Απριλίου 2020. Ο μεγάλος κρατήρας, Bailly, βρίσκεται στο νότιο άκρο. Εδώ φαίνεται καλύτερα από τις περισσότερες παρόμοιες φάσεις, λόγω της ευνοϊκής θέσης.
(Photo by: Alan Dyer/VW PICS/Universal Images Group via Getty Images)
VW Pics via Getty Images

 

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας προσπαθεί να προσγειώσει ένα διαστημικό σκάφος στο νότιο πόλο της Σελήνης - μια αποστολή που θα μπορούσε να προωθήσει τις διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας και να διευρύνει τη γνώση της ανθρωπότητας σχετικά με τον σεληνιακό υδάτινο πάγο, δυνητικά έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους της Σελήνης.

Open Image Modal
Ο Arun Haryani, ένας ενθουσιώδης Ινδός με το σώμα του βαμμένο στα χρώματα της χώρας του, κρατά ψηλά ένα μοντέλο του πυραύλου LVM3 M4 που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3, την παραμονή της εκτόξευσής του, στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας, 22 Αυγούστου 2023 . REUTERS/Amit Dave
AMIT DAVE via Reuters

 

Πως βρήκαν οι επιστήμονες το νερό στη Σελήνη;

Ήδη από τη δεκαετία του 1960, πριν από την πρώτη προσγείωση του «Apollo», οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι ίσως υπάρχει νερό στο φεγγάρι. Τα δείγματα που επέστρεψαν τα πληρώματα του Apollo για ανάλυση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, φάνηκαν να είναι στεγνά.

Το 2008, ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν επανεξέτασαν αυτά τα σεληνιακά δείγματα με νέα τεχνολογία και βρήκαν υδρογόνο μέσα σε μικροσκοπικά σφαιρίδια από ηφαιστειακό γυαλί. Το 2009, ένα όργανο της NASA στο ανιχνευτή Chandrayaan-1 του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας ανίχνευσε νερό στην επιφάνεια της Σελήνης.

Την ίδια χρονιά, ένας άλλος ανιχνευτής της NASA, που «χτύπησε» το νότιο πόλο, βρήκε πάγο νερού κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού. Μια προηγούμενη αποστολή της NASA, το Lunar Prospector 1998, είχε βρει στοιχεία που έδειχναν ότι η υψηλότερη συγκέντρωση πάγου νερού βρισκόταν στους σκιασμένους κρατήρες του νότιου πόλου.

Open Image Modal
Αυτή η φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την Roscosmos State Space Corporation την Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023, δείχνει μια εικόνα της περιοχής του νότιου πόλου της Σελήνης στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού που καταγράφηκε από το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 πριν από την αποτυχημένη προσπάθειά του να προσγειωθεί. Η κρατική εταιρεία Roscosmos της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι το Luna-25 συνετρίβη στο φεγγάρι αφού περιστράφηκε σε ανεξέλεγκτη τροχιά. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την πιθανή αιτία. (Centre for Operation of Space Ground-Based Infrastructure-Roscosmos State Space Corporation via AP)
via Associated Press

 

Γιατί είναι σημαντικό το νερό στην Σελήνη;

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για θύλακες αρχαίου πάγου από νερό, επειδή θα μπορούσαν να αποτελούν ένα «αρχείο» σεληνιακών ηφαιστείων, υλικών που άφησαν οι κομήτες και οι αστεροειδείς στη Γη, καθώς και της προέλευσης των ωκεανών.

Εάν ο πάγος νερού υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες, θα μπορούσε να είναι επίσης πηγή πόσιμου νερού για εξερεύνηση σελήνης και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ψύξη του εξοπλισμού.

Θα μπορούσε επίσης να διασπαστεί, ώστε να παράγει υδρογόνο για καύσιμο και οξυγόνο για αναπνοή, υποστηρίζοντας αποστολές στον Άρη ή σεληνιακή εξόρυξη.

Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Διάστημα του 1967 απαγορεύει σε οποιοδήποτε έθνος να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της σελήνης. Δεν υπάρχει διάταξη που θα σταματούσε, όμως, τις εμπορικές δραστηριότητες.

Μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη θέσπιση ενός συνόλου αρχών για την εξερεύνηση της Σελήνης και τη χρήση των πόρων της, η Συμφωνία της Άρτεμις, έχει 27 υπογράφοντες. Η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει.

Open Image Modal
Αυτό το στιγμιότυπο δείχνει τον πύραυλο Soyuz-2.1b που μεταφέρει τον σεληνιακό σταθμό Luna-25 να εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο Vostochny στην περιφέρεια Amur της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, στις 11 Αυγούστου 2023. Η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία τον σεληνιακό σταθμό Luna-25, ξεκινώντας μια ιστορική αποστολή εξερεύνησης του νότιου πόλου της Σελήνης, που τελικά απέτυχε. Ο Luna-25 κατασκευάστηκε για να γίνει ο πρώτος σταθμός στην ιστορία που θα προσγειωνόταν στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή με πολύπλοκο έδαφος και πιθανούς πόρους. Συνετρίβη κατά την προσέγγισή του στην Σελήνη. (Photo by Xinhua via Getty Images)
Xinhua News Agency via Getty Images

 

Τι κάνει δυσκολότερη την κατάκτηση του νότιου πόλου στο φεγγάρι;

Απόπειρες προσγειώσεων στο φεγγάρι είχαν αποτύχει στο παρελθόν. Το ρωσικό σκάφος Luna-25 είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί στον νότιο πόλο αυτή την εβδομάδα, αλλά ξέφυγε από τον έλεγχο κατά την προσέγγιση και συνετρίβη την Κυριακή (20 Αυγούστου 2023).

Ο νότιος πόλος - μακριά από την ισημερινή περιοχή όπου στόχευαν προηγούμενες αποστολές, συμπεριλαμβανομένων των αποβιβάσεων του Apollo με πλήρωμα - είναι γεμάτος κρατήρες και βαθιά χαρακώματα.

Η αποστολή Chandrayaan-3 από την διαστημική υπηρεσία της Ινδίας, βρίσκεται σε καλό δρόμο για μία απόπειρα προσγείωσης την Τετάρτη (23 Αυγούστου 2023), ανακοίνωσε η συγκεκριμένη υπηρεσία. Μια προηγούμενη ινδική αποστολή απέτυχε το 2019, όταν επιδίωξε να προσγειωθεί με ασφάλεια κοντά στην περιοχή που στοχεύει τώρα το Chandrayaan-3.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα έχουν προγραμματίσει δικές τους διαστημικές αποστολές στον νότιο πόλο.